Kentalis start in Elst vroegbehandelgroep voor kinderen met TOS

Kinderen met taalontwikkelingsstoornis hebben het moeilijk op school
Foto: Arthur Krijgsman via Pexels

Elst- Kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) in de gemeente Overbetuwe kunnen met ingang van 27 oktober dichterbij huis behandeling krijgen.

In Elst start Kentalis met een behandelgroep voor twee tot vijfjarigen. Hiermee komt de landelijke zorg- en onderwijsorganisatie tegemoet aan de vraag in dit gebied naar behandeling. De opening van deze nieuwe locatie wordt die dag gevierd met het webinar ‘De (niet) pratende peuter’ voor zorgprofessionals en opvoeders.

Taal begrijpen

Bij kinderen met TOS wordt taal minder goed verwerkt in de hersenen. Ze hebben bijvoorbeeld grote moeite met praten of het begrijpen van taal. De taal- en spraakontwikkeling verloopt hierdoor anders dan bij leeftijdsgenoten.

Door op jonge leeftijd met de juiste behandeling de taal- en spraakontwikkeling te stimuleren, kunnen grote problemen in de ontwikkeling en frustraties op latere leeftijd voorkomen worden. TOS is een vrij onbekende stoornis, maar komt vaker voor dan autisme. In een klas of groep van twintig kinderen heeft– statistisch gezien – één kind TOS.

Vroegbehandeling

De peuters en kleuters krijgen bij Kentalis vroegbehandeling. Zij hebben meer specialistische hulp nodig dan alleen van een logopedist. De kinderen komen een aantal dagen per week naar een kleine groep. De dag verloopt volgens een vast programma en spelenderwijs.

De deskundigen die bij de groep werken, weten alles van TOS, de taal- en spraakontwikkeling, communicatie en de invloed van TOS op de ontwikkeling van kinderen. Daarnaast krijgen ouders informatie over TOS en leren zij bijvoorbeeld hoe ze hun kind thuis aanmoedigen om meer te praten.

Locatie

Kentalis Elst is gevestigd in het gebouw van basisschool Stap voor Stap aan de Kruisakkers 3 in Elst. Met de komst van deze locatie is er in het gebied tussen Arnhem en Nijmegen nu ook een vroegbehandellocatie voor kinderen met TOS. Peuters en kleuters hoeven nu minder ver te reizen voor hun behandeling. Kentalis start met één driedaagse behandelgroep voor maximaal zeven kinderen. Later zal ook een tweedaagse behandelgroep starten.

Daarnaast biedt de locatie de mogelijkheid om intensiever kennis te delen met professionals uit zorg en van kinderdagverblijven in het gebied.

Over Kentalis

In de provincie Gelderland biedt Kentalis, naast in Elst, ook vroegbehandeling voor kinderen met TOS aan in Velp, Doetinchem, Nijmegen en Groesbeek. Verder is er in Arnhem en Nijmegen een audiologisch centrum gevestigd en biedt Kentalis in verschillende gemeenten speciaal (voortgezet) onderwijs. Uit de hele provincie komen cliënten en leerlingen naar deze locaties toe.

Kentalis is er voor mensen die een taalontwikkelingsstoornis hebben of slechthorend, doof of doofblind zijn, ook als zij meerdere beperkingen hebben. Zij kunnen bij Kentalis terecht voor onderzoek, zorg en onderwijs op maat, dicht bij huis en op locaties door heel Nederland. Ook werkt Kentalis samen met zorg- en onderwijsprofessionals in het binnen- en buitenland. Onder het motto: ‘Samen komen we verder’.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden