Online zetten filmpjes en foto’s van slachtoffers in de toekomst mogelijk strafbaar

Foto: SplitShire via Pixabay

Het online zetten van foto’s of filmpjes van slachtoffers moet strafbaar worden. CDA, PvdA en GroenLinks in de Tweede Kamer dienen hiertoe samen een wetsvoorstel in.

In het wetsvoorstel pleiten zij voor maximaal een jaar gevangenisstraf of een boete van maximaal 21.750 euro. De drie partijen voeren aan dat het geregeld voorkomt dat omstanders foto’s of filmpjes maken van mensen die zwaargewond zijn. “Maar het wordt nog erger wanneer die beelden ook nog eens online worden geplaatst op sociale-mediakanalen”, aldus de drie.

Iedereen kan het doen

Op dit moment staat er vrijwel niets in de weg om beelden van personen die hulp behoeven of overleden zijn, openbaar te maken, zegt Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg van het CDA. “Die sensatiezucht is kwalijk. Dat is een onacceptabele inbreuk op iemands privacy en het berokkent het slachtoffer of de nabestaanden extra leed.”

Dit zelfde vindt ook de Graaf: ” Als ik bij een melding sta, verbaast het me ook keer op keer dat er zoveel mensen komen en staan te fotograferen. Sommigen komen gewoon uit nieuwsgierigheid en maken wat foto’s, de andere omdat ze het zagen gebeuren. Ik denk dat de overheid eerst de stap moet zetten dat mensen de meldingen niet meer mee moeten kunnen lezen. Veel mensen gebruiken namelijk apps zoals 112Nederland waarop de meldingen binnen komen. Dit zorgt er voor dat er veel mensen vervolgens komen naar een melding.”

Beelden blijven bij

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken zegt er misselijk van te worden. “Als je verhalen hoort van mensen die op internet zagen hoe een geliefde of naaste omkwam door een ongeval. Of slachtoffer werd van een ernstig misdrijf. Die beelden laten je nooit meer los.”

Meer nieuws

Voor meer nieuws kun je Overbetuwe Nieuws toevoegen op jouw social media kanalen. Ook is het mogelijk onze nieuwsbrief dagelijks of wekelijks in de mailbox te krijgen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen