Terug bij af: beroep op eigen verantwoordelijkheid heeft gefaald

Foto: Pixabay / Fernando Zhiminaicela

Het Nederlandse trekje om te shoppen in regels en die alleen te respecteren ‘als we het ermee eens zijn’ keert zich nu keihard tegen ons allemaal: het coronavirus heeft alle ruimte gekregen om zich opnieuw te verspreiden. Daar is Bill Gates niet voor verantwoordelijk, of George Soros of – om de belachelijkheid van het idee te illustreren – Ronald Koeman, maar de recalcitrante Nederlander zelf.

In een land waar altijd mensen staan te roeptoeteren dat ze gék worden van alle regels, was de afgelopen weken de roep om méér regels niet van de lucht. Je weet niet meer waar je aan toe bent, was een veelgehoorde klacht. Het gezonde verstand gebruiken, zelf risico’s inschatten, de kille cijfers tot je laten doordringen, eens verder kijken dan de eigen bubbel van het gelijk  – het was allemaal te veel gevraagd. Er gingen te weinig mensen dood om corona nog serieus te nemen. Er werden te weinig ‘gewone’ patiënten op de wachtlijst gezet door ziekenhuizen. Het was allemaal paniek zaaien. Nu zitten we met de gevolgen.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Minder contacten cruciaal

Het aantal contactmomenten en reisbewegingen moet drastisch omlaag om de zaak niet nog verder uit de hand te laten lopen. Het is cruciaal dat iedereen anderhalve meter afstand tot anderen kan houden en de basisregels kan blijven volgen. Iedereen met klachten moet zich laten testen en mensen met een positieve testuitslag – volgens het RIVM gaat 20 procent van de mensen die positief gestest zijn ‘gewoon’ de deur uit –  blijven thuis. In de Veiligheidsregio Gelderland Midden met zijn rode kleur (‘ ernstig’) betekent de lijn die het kabinet gisteren aankondigde dat we onze vrijheden danig ingeperkt zien worden.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

coronavirus

Routekaart

Hoe hoger het aantal besmettingen, hoe minder fijnmazig de maatregelen. Dat is de basis van de routekaart die premier Mark Rutte gisteravond ontvouwde. Een routekaart met vier risiconiveaus waarbij voor iedereen duidelijk is welke maatregelen op welk moment nodig zijn, de app CoronaMelder als ondersteuning bij het bron- en contactonderzoek van de GGD’s en aangescherpte wetgeving en handhaving. De landelijke maatregelen gelden vanaf vanavond 22:00 uur en nee, het is niet de bedoeling om tot die tijd nog even alles te doen wat daarna niet meer kan. Niet wij spelen de hoofdrol in dit drama, maar het virus. Niet wij trekken aan de touwtjes, maar corona bepaalt.

In de weken tot 27 oktober moet duidelijk worden hoe de gezondheidscrisis zich ontwikkelt en beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Er moet voldoende bewijs zijn dat het aantal besmettingen fors terugloopt en dat de druk op de reguliere zorg afneemt alvorens met zekerheid kan worden gezegd dat de maatregelen effect hebben en dus heroverwogen kunnen worden.

coronavirus

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden