Voedselproducten met sesam teruggeroepen door giftige partij uit India

Let op: producten met sesam kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid!
Foto: congerdesign via Pixabay

Een aantal partijen sesam, afkomstig van drie leveranciers uit India, blijken resten ethyleenoxide te kunnen bevatten. Deze stof is verboden in de EU.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verplicht bedrijven daarom alle producten met sesam van de betreffende producenten, of sesam waarvan de herkomst nog onduidelijk is, uit de schappen te halen.

Kankerverwekkende stof

In september en oktober 2020 zijn een groot aantal terugroepacties aangekondigd van producten waarin sesam is verwerkt. De sesam die in deze producten zit voldoet niet aan de Europese regelgeving voor voedselveiligheid. In een aantal partijen sesam uit India bleken te veel resten van een gewasbeschermingsmiddel te zitten, ethyleenoxide. Deze stof geldt als kankerverwekkend. Het gebruik er van is in  de Europese Unie niet toegestaan. De sesam is, via België, verspreid over 24 verschillende landen.

Bij een overschrijding van de norm voor restanten ethyleenoxide is de verwerking en verkoop van (producten met) deze sesam niet toegestaan. Helaas blijkt deze sesam toch in veel producten verwerkt te zijn; dit heeft geleid tot een groot aantal terugroepacties.

Op de pagina van productwaarschuwing.nl zijn de terugroepacties van producten met sesam, die worden teruggeroepen vanwege een te hoog gehalte aan ethyleenoxide, verzameld. Deze pagina wordt bijgewerkt als er een nieuwe terugroepactie op de site wordt geplaatst. De nieuwste meldingen vind je altijd bovenaan.

Productwaarschuwing

Terugroepacties van producten vanwege te veel resten ethyleenoxide:

15 oktober:      PLUS afbakbroodjes terugroepactie

14 oktober:      ALDI Triangels Meergranen terugroepactie

14 oktober:      COOP g’woon afbakbroodjes terugroepactie

14 oktober:      Jumbo broden terugroepactie

14 oktober:      SPAR g’woon afbakbroodjes terugroepactie

13 oktober:      AH broodjes terugroepactie

10 oktober:      Welkoop Soezie bakmixen terugroepactie

23 september: Welkoop Soezie Broodbakmix Meergranenbrood terugroepactie

22 september: Albert Heijn AH Bagels terugroepactie

13 september: Welkoop Soezie bakmixen voor brood terugroepactie

Meer informatie

De ethyleenoxide in deze producten vormt geen acuut gevaar voor de gezondheid. Als je over een langere tijd teveel ethyleenoxide binnen krijgt, dan kan dat echter wel schadelijk zijn voor de gezondheid. Het eten van producten waarin sesam is verwerkt waarop te veel ethyleenoxide zit wordt dan ook dringend afgeraden.

De producten kun je over het algemeen terugbrengen naar de winkel. Dan krijg je jouw geld terug. Soms krijg je het geld terug, als je contact opneemt met de fabrikant of merkeigenaar van het product. Dit verschilt per winkel en per merk. Zoek jouw product op in de lijst hierboven, zodat je kunt lezen hoe je jouw geld terug kunt krijgen.

Lees ook: UPDATE! Albert Heijn Bagels terug om kankerverwekkende stof

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden