Quarantaineplicht, mondmaskerplicht? Wat staat ons nog te wachten aan coronamaatregelen?

Welke coronamaatregelen komen er nog om het virus in te dammen?
Welke coronamaatregelen komen er nog om het virus in te dammen?
Foto: Nandhu Kumar via Pexels

De besmettingscijfers blijven maar stijgen. Ondanks de coronamaatregelen die de afgelopen weken zijn afgekondigd lijkt het er nog steeds niet op dat het coronavirus de kop in te drukken is.

Coraminister Hugo de Jonge is bezig om uit te zoeken of iemand die besmet is met het coronavirus verplicht kan worden thuis te blijven. Zo’n tien procent van de besmette mensen houdt zich niet of niet volledig aan de quarantaineregels. Ook nauwe contacten van besmette mensen worden geadviseerd in quarantaine te gaan, maar 15 procent van die groep houdt zich daar niet altijd aan, blijkt uit onderzoek van Berenschot. “Dit vormt een groot risico op verdere verspreiding, zeker als nu het aantal besmettingen blijft toenemen”, schrijft minister De Jonge.

Stok achter de deur

Maar over een plicht is de bewindsman niet enthousiast. Liever helpt hij mensen de tijd thuis te overbruggen met een ‘quarantainegids’ en hulp van de gemeenten en het Rode Kruis. Als een ‘stok achter de deur’ is een verplichting toch nodig, denkt De Jonge.

“Pas in een uiterste situatie, als mensen willens en wetens quarantaine weigeren, zal ik overgaan tot bijvoorbeeld de mogelijkheid van het verplicht opleggen van quarantaine.”

Mondmaskerplicht

Naar verwachting komt er in november een mondmaskerplicht in de openbare ruimte. De Eerste Kamer behandelt eind oktober de spoedcoronawet en daarin wordt deze verplichting meegenomen. Er wordt een ministeriële regeling voorbereid. Als er haast wordt gemaakt kan deze plicht half november zijn ingevoerd. De spoedwet moet de coronamaatregelen die zijn genomen en ook nog worden genomen een stevige juridische basis geven. De Tweede Kamer heeft al ingestemd met de coronawet.

Nieuwe maatregelen

Het is nog maar een week geleden dat nieuwe maatregelen van kracht zijn geworden. Deze gelden voor vier weken. Ze zijn aanvulling op de beperkingen die eind september werden ingevoerd. Toch blijven de coronacijfers stijgen en het is maar de vraag of er binnenkort niet meer, nog stevigere maatregelen, moeten komen. In de eerste week met de nieuwe maatregelen steeg het aantal corona-geïnfrecteerden met een derde naar ruim 8000 dagelijkse besmettingen. Als dit nog een aantal dagen doorgaat zal het niet ondenkbeeldig zijn dat in de loop van de volgende week minister-president Mark Rutte en Hugo de Jonge weer een persconferentie moeten geven.

Lockdown

Dreigt een nieuwe lockdown, al dan niet intelligent? De huidige semi-lockdown lijkt tot nu toe niet te werken. Teveel mensen klitten samen, coronaregels worden overtreden. Politie moet handhavend optreden in stadscentra. En dan kom je vanzelf op het moment dat wie niet wil luisteren maar moet voelen. De economische gevolgen van een korte, maar heftige lockdown zijn nog altijd kleiner dan een virus dat blijft doorwoekeren. Bij de volgende persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge is enige vorm van vrijblijvendheid wel verdwenen.

coronamaatregelen

Lees ook: Aangescherpte coronamaatregelen: over drie weken volgt de afrekening

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen