Herfst(vakantie) in het Nederlands Openluchtmuseum

Herfst bij Scheepswerf Nederlands Openluchtmuseum
Herfst bij Scheepswerf Nederlands Openluchtmuseum
Foto:

Het Nederlands Openluchtmuseum bruist van de activiteiten deze herfst(vakantie), voor jong en oud. Tot en met zondag 1 november is het Openluchtmuseum volledig geopend, inclusief programmering. Van 2 november tot 5 december is het museum een wandelpark en voor een gereduceerd tarief te bezoeken.

In deze periode organiseert het Openluchtmuseum Groene Wandelingen, met rondleidingen over voormalig landgoed de Waterberg. Maar ook door de prachtige botanische tuinen, waar ook in de herfst genoeg te zien is. De Canon van Nederland is het hele jaar open. Het museum is corona-proof ingericht, conform RIVM richtlijnen. Het museum is alleen te bezoeken met een tijdslot, gratis en eenvoudig te boeken op de website.

Activiteiten voor kinderen

Special voor de kinderen zijn er activiteiten georganiseerd.

Speurtocht

Speciaal voor de herfst(vakantie) is er een leuke speurtocht voor kinderen samengesteld. Met deze speurtocht leer je het museumpark op een andere manier kennen, al dwalend ontdek je nieuwe locaties en voer je de leukste opdrachten uit. De speurtocht is gratis af te halen bij het Infopunt in de entreehal van het Openluchtmuseum.

Bingo

Bij het houtskelet van boerderij Vragender kun je meespelen met een bingo tijdens een verhaal over Naobuurhulp en het richten van een gebint met alle buren. Het verhaal is geschikt voor iedereen vanaf 6 jaar. Een echte doe-activiteit voor families!

Maand van de Geschiedenis 

Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober -de Maand van de Geschiedenis- lezingen, activiteiten en een muzikaal programma rond het thema Oost/West.

Rami Mershed & de Trekvogels

Op alle zaterdagen en zondagen in oktober zijn er gesprekken in de Kennismakerij, onder leiding van verschillende sprekers over wat een thuis betekent in deze globaliserende wereld. De lezingen hebben betrekking op geschiedenis, je ergens thuis voelen en over de ontmoeting tussen verschillende culturen. In dit lezingenprogramma wordt het publiek uitgenodigd mee te praten. De lezingen worden afgewisseld door muzikale optredens uit Oost/West, bijvoorbeeld van Syrische muzikanten die liedjes uit hun thuisland spelen.

Het programma vindt plaats in de Kennismakerij van het Openluchtmuseum, tussen 12.00 en 16.00 uur. De lezingen beginnen om 12.30 uur en 14.30 uur. Het programma is gratis toegankelijk met een geldig entreebewijs van het Nederlands Openluchtmuseum. Let op: het reserveren van een gratis tijdslot om het Openluchtmuseum te bezoeken is verplicht, in verband met de maatregelen om de verspreiding van het corona-virus tegen te gaan.

Programma

  • Zaterdag 24 okt: Lezingen Nieuwe blik op thuis’. Muziek van Yaya En Nico.
  • Zondag 25 okt: Lezingen ‘Nieuwe blik op thuis’. Muziek van Yaya En Nico.
  • Zaterdag 31 okt: Theatervoorstelling ‘Mijn Indische Familie’ door theatergroep MataHary.
  • Zondag 1 nov: Theatervoorstelling ‘Mijn Indische Familie’ door theatergroep MataHary.

Bovendien is het thema ‘Oost/West’ tijdens de Maand van de Geschiedenis op diverse plekken in het Openluchtmuseum terug te vinden. Op meerdere locaties vertellen museummedewerkers je verhalen met betrekking tot het thema: Los Huus, Harreveld, Molukse barak, boerderij Varik, woning Krommenie, Koopmanswoning, Chinees restaurant, in de tentoonstelling: ‘Wij gaan naar Canada’ (boerderij Midlum), Hindelooper kamer, in de tentoonstelling: ‘Heb je een vuurtje voor mij?’, op het Indisch achtererf en in Westerstraat.

Locatietheater op de deel van boerderij Beerta

“Te weinig om van te leven, teveel om te sterven” Op de grote deel van boerderij Beerta is in oktober iedere dag locatietheater te zien. De voorstelling ‘De Schepping: bloed, zweet en blaren’ vertelt het verhaal van de enorme werkeloosheid op het Groningse platteland, als gevolg van de crisis in de jaren 1920 en 1930 en het antwoord van de overheid daarop: werkverschaffing. Eén acteur vertolkt verschillende personages. De voorstelling is geïnspireerd door het boek ‘De hel van Jipsinghuizen’ van Cees Stolk. ‘De Schepping: bloed, zweet en blaren’ is dagelijks te zien om 12.00, 13.30 en 15.00 uur en duurt zo’n 20 minuten.

Openluchtmuseum
De Schepping: bloed, zweet en blaren

Tentoonstelling Heb je een vuurtje voor mij?

In de Wagenhal is de tentoonstelling ‘Heb je een vuurtje voor mij?’ te zien. Veel voorwerpen uit ons dagelijks leven zijn verbonden met ontmoetingen. Hoeveel gesprekken zijn er wel niet ontstaan met de vraag ‘Heb je een vuurtje voor mij?’ Deze openingszin leidt in de twintigste eeuw vaak tot het pakken van een aansteker en een gesprek.

Ontmoetingen met anderen vormen een wezenlijk onderdeel van ons bestaan. Maar hoe vaak staan we daar bij stil? Deze tentoonstelling laat items uit eigen collectie zien die gelinkt zijn aan verschillende soorten ontmoetingen: ongemakkelijk, dierbaar, vrolijk, verrijkend of verwachtingsvol. Oog in oog met bijvoorbeeld een doodkist of een gourmetstel?

Openluchtmuseum op regenachtige dagen

Ook op regenachtige dagen is er voldoende te zien en doen in het Openluchtmuseum zonder nat te worden.

Canon van Nederland

Openluchtmuseum
Canon Openluchtmuseum

De Canon van Nederland is een interactieve tentoonstelling en neemt je in 50 vensters mee langs de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen die bijgedragen hebben aan het Nederland waar we nu wonen. Van Trijntje (skelet van 5.500 jaar voor Christus) tot de oranje leeuwinnen (2019).

Er zijn spectaculaire ‘filmsets’ te zien, die in elkaar overlopen. Deze vertellen verhalen uit de Canon, verdeeld over tien achtereenvolgende tijdvakken uit de Nederlandse geschiedenis. Je staat er oog in oog met historische personages. Je leert hen en hun wereld kennen via spellen, animaties en films. Hun voorwerpen leveren het overgeleverde bewijsmateriaal voor hun verhalen. Het ontstaan van Nederland, de bevolking, het klimaat en de geografie komen aan bod in de filmzaal. In de laatste zaal kun je op een 18 meter breed aanraakscherm de complete Canon zelf verder ontdekken.

Museum Wandelpark

Groene Wandelingen
Kriskras door onze botanische tuinen. Langs sprengbronnen, stuwwallen & zandverstuivingen. In november, als het museum een wandelpark is, is er genoeg te zien en te beleven. Wat groeit er allemaal in de herfst? Hoe maakt de natuur zich klaar voor de winter? Welke relatie hadden mensen vroeger met de natuur en hoe is dat nu?

Van 1 november tot en met 4 december organiseert Nederlands Openluchtmuseum Groene Wandelingen. Onder begeleiding van een gespecialiseerde groene gids leer je meer over de 44 hectare terrein van voormalig landgoed de Waterberg, tijdens deze wandelingen. De route voert onder meer langs 200 jaar oude sprengbronnen, stuwwallen die gevormd werden in de één na laatste ijstijd en een (voormalige) zandverstuiving die meer dan een kilometer lang is. De gids vertelt ook over de botanische tuinen en de aanleg van de boerenerven rondom de boerderijen.

De Groene Wandeling duurt één tot anderhalf uur en per wandeling kunnen er maximaal 10 personen mee. Verzamelen op het entreeterrein, aanmelden is niet nodig.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen