Jongeren in Gelderland zien maatschappelijke diensttijd wel zitten

Foto: MDT

Talenten ontdekken, ervaring opdoen, nieuwe mensen ontmoeten en tegelijkertijd een steentje bijdragen. Met maatschappelijke diensttijd (MDT) ontdekken jongeren de beste versie van zichzelf. Ze nemen deel aan projecten door het hele land en corona weerhoudt ze daar niet van. Integendeel.

Recent onderzoek[1] laat zien dat er in 2020 bijzonder veel interesse is in het doen van een MDT: maar liefst 800.000 jongeren geven aan zich vrijwillig te willen inzetten voor een ander. Ook de reacties na deelname zijn positief. De helft van de ondervraagden weet dan beter wat er qua werk bij hen past en wat ze leuk vinden, tweederde is blij met de versterking van het cv en het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden. Zo ontdekte ook Lina Haji (19) die haar MDT deed bij 100% Diversity Skills dat jonge statushouders in contact brengt met ouderen in Nijmegen.

Staatssecretaris Blokhuis bezocht op 18 mei een van de MDT initiatieven

Juist in deze tijd blijkt MDT een mooi initiatief voor de twijfelaars, carrièremakers, schoolverlaters en wereldverbeteraars. Als aanvulling op de middelbareschooltijd, voor, tijdens of na een vervolgopleiding, in een vakantie, een tussenperiode of naast een betaalde baan. Nu corona een groot deel van het sociale leven stillegt, is er meer interesse dan ooit. Van meedraaien in een buurthuis tot zwemles geven aan statushouders en van evenementen organiseren tot sporten met kinderen. Met MDT bewijs je de samenleving een dienst, en jezelf ook. Jongeren kiezen zelf wat ze gaan doen en wanneer. Er is altijd een project in de buurt om snel aan de slag te gaan.

Zo ontdekte ook Lina Haji (19) die haar MDT deed bij 100% Diversity Skills dat jonge statushouders in contact brengt met ouderen in Nijmegen: “Ik kom uit Syrië, maar woon nu twee jaar in Nijmegen. Omdat ik mijn Nederlands wilde verbeteren ging ik op zoek naar een manier om contact te maken en dat vond ik bij dit project. Ik heb andere jongeren ontmoet en nieuwe vrienden gemaakt. We zijn bij oudere mensen geweest en hebben samen gepraat over de Nederlandse cultuur, de natuur en hoe het hier vroeger was. Ik heb zelf ook verteld over Syrië en de cultuur en natuur daar. Het is heel anders, maar er zijn ook overeenkomsten. Ik ben erg blij dat ik heb meegedaan. Het gaat veel beter met mijn Nederlandse taal en ik heb geleerd hoe ik makkelijk contact kan maken met andere mensen. Ze waren allemaal heel lief en aardig en het was fijn om met ze te praten.”

Alle kanten op

Zo’n 16.000 jongeren deden of doen op dit moment hun MDT bij meer dan 1.300 organisaties. MDT is vrijwillig, sluit aan bij de interesses van jongeren en deelnemers worden tijdens hun project begeleid. Jongeren doen MDT om uiteenlopende redenen, bijvoorbeeld om te onderzoeken wat ze willen worden of omdat ze iets goeds willen doen voor de samenleving. Heeft deze ‘stressgeneratie’ daar wel tijd voor en zin? Jazeker, zo blijkt uit onderzoek. Bijna 800.000 van de 14- tot 27-jarigen geeft aan open te staan voor een MDT. De jongeren die de afgelopen periode een MDT hebben gedaan zijn ook positief, ze geven hun ervaring gemiddeld een 7,8.

Inmiddels is MDT met 27 samenwerkings-verbanden en elf gemeentelijke projecten gestart als basis voor een landelijk dekkend netwerk. Organisaties die projecten aanbieden zijn heel verschillend en te vinden in sectoren als natuur en milieu, duurzaamheid, techniek en ICT, politiek en bestuur, media en cultuur, onderwijs en zorg en welzijn. Van school tot sportclub en van sociale ondernemer tot maatschappelijke organisatie, met een MDT kun je alle kanten op.

Maatschappelijke impact, persoonlijke ontwikkeling

Jongeren kunnen via de MDT-projecten aan de slag op allerlei plekken in de samenleving waar ze normaal gesproken niet zo snel terecht zouden komen. Bij het 100% Diversity Skills staan ontmoeten en de kracht van het verhaal centraal. Jonge statushouders helpen ouderen met boodschappen doen of bij het gebruiken van de computer. Daarna wordt er gepraat. Er rollen mooie verhalen uit deze ontmoetingen die de jongeren verwerken in een film, een geschreven verhaal of een fotoreportage. Zo wordt contact gemaakt, worden communicatieve vaardigheden versterkt en ontwikkelen jongeren zichzelf op het gebied van film en storytelling. Het is een project dat de samenleving nieuwe perspectieven oplevert. Maatschappelijke organisaties doen ervaring op met diversiteit en jonge statushouders helpen kwetsbare groepen, terwijl ze tegelijkertijd van ze leren. Kortom: een win-win-win situatie voor ouderen, jongeren en de maatschappij.

Lina: “Ik heb bijna vijf maanden samen met andere jongeren aan dit project meegedaan en heel veel geleerd. Het was precies wat ik nodig had om meer mensen te leren kennen en beter Nederlands te leren spreken. Ook weet ik nu meer over de Nederlandse cultuur en het was heel fijn om oudere mensen te helpen. Ik kan iedereen aanraden een MDT te doen!”

Jongeren actief betrokken

Een van de redenen waarom MDT jongeren zo goed past, is omdat ze er actief bij zijn betrokken. Projecten zijn echt op hen afgestemd. Maatschappelijke impact door persoonlijke ontwikkeling, ontmoeting en iets doen voor een ander staat centraal. Terwijl jongeren een bijdrage leveren bereiden ze zich voor op de toekomst. Het maakt niet uit of jongeren meedoen omdat ze graag anderen helpen, ze zich willen oriënteren op studie of loopbaan, of hun leven weer op de rit willen krijgen.  Maatschappelijke diensttijd is pas net ingevoerd, maar de successen smaken nu al naar meer. Doel is om nog veel meer jongeren, organisaties en bedrijven te enthousiasmeren om mee te doen en aan te haken bij het MDT-netwerk. Om zo samen te werken aan maatschappelijke impact.

MDTOver maatschappelijke diensttijd (MDT)

Binnen het programma MDT werken de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS), Onderwijs, Cultuur & Wetenschap (OCW) en Sociale Zaken & Werkgelegenheid (SZW), jongerenorganisatie Nationale Jeugdraad, Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk, ZonMw, gemeenten en maatschappelijke organisaties met elkaar samen.

Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS is politiek verantwoordelijk voor MDT. In het regeerakkoord is afgesproken dat er vanaf 2021 jaarlijks 100 miljoen euro beschikbaar wordt gesteld voor MDT. Zie voor meer informatie ook Doe mee met MDT.

[1] Representatief onderzoek van Kantar onder 1454 jongeren tussen 16 en 26 jaar

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen