Let op; Modder op de weg door najaarsoogst door landbouwvoertuigen

Moddersporen op de weg kunnen gevaarlijk glad zijn
Foto: Overbetuwe Nieuws

In deze tijd zijn veel agrariërs onderweg met hun voertuigen. De najaarsoogst moet worden binnen gehaald. Het maakt niet uit of het weer goed of slecht is. De oogst is het belangrijkste.

Dat betekent dat er weer modder op de weg terecht kan komen. Vooral met herfstachtig weer. Dit is niet te voorkomen. Vooral als het regent zorgt de modder voor gladde wegen. Wat kun je doen als landbouwer, transportbedrijf of weggebruiker?

Landbouw of transportbedrijf

Wat je kunt doen als landbouwer of transportbedrijf:

  • Laat het de gemeente weten als je denkt dat jouw werk modderoverlast veroorzaakt.
  • Maak de wielen schoon voordat je de weg oprijdt.
  • Plaats waarschuwingsborden. Er zijn speciale modderborden. Zo weten weggebruikers dat zij hun snelheid kunnen aanpassen. Direct nadat het werk klaar is, moet je de weg schoonmaken en de borden weer verwijderen.
  • Als je de weg vervuilt, ben je aansprakelijk voor de gevolgen. Als de wegbeheerder (gemeente of provincie) ziet dat de weg niet of niet voldoende is schoongemaakt, zijn de kosten voor het reinigen van de weg voor jou.

Weggebruiker

Wat je kunt doen als weggebruiker:

  • Wees alert als je modder op de weg ziet. Pas jouw rijgedrag aan.
  • Zie je modder en zijn er geen borden geplaatst? Geef dit door aan de gemeente. Je kunt ook tijdens de openingstijden telefonisch contact opnemen via telefoonnummer 14 0481 (normaal tarief).

Lees ook: Meer Gelderse regionale producten in het schap en op je bord

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden