Leerlingen genieten van het schoolontbijt op basisschool De Okkernoot in Zetten

Zetten- Eén van de scholen die mee heeft gedaan aan het Nationaal Schoolontbijt is OBS de Okkernoot. De school hecht waarde aan gezonde voeding en benadrukt in deze week extra het belang van goed ontbijten. In de aula waren tafels in verschillende rijen gezet en de kleurrijke placemats gaven het geheel een feestelijk tintje.

Enkele ouders uit de ouderraad zetten de ontbijtspullen klaar, waarbij rekening moest worden gehouden met de coronamaatregelen. Normaal gesproken zouden ouders de kinderen helpen tijdens het ontbijt, maar nu werd dit anders ingevuld.

Als het tijd is, komen de klassen één voor één naar de aula en zoeken de leerlingen een plekje. Vera Gallé, directeur, heet de kinderen welkom en opent het ontbijt. De schalen met verschillende broodjes en boterhammen worden uitgedeeld, beleg staat op tafel en de kinderen kiezen uit water of melk om te drinken. Er wordt met verschillend enthousiasme gegeten en gezelligheid voert de boventoon in de aula van De Okkernoot.

Leerlingen helpen leerlingen

Bo (groep 5), Willem (groep 6), Sen (groep 7) en Jua uit groep 8 zitten allemaal in de nieuwe leerlingenraad. Ze vinden het leuk om aan het schoolontbijt mee te doen. De oudere leerlingen mogen dit jaar de kleuters helpen, met bijvoorbeeld het smeren van hun boterham. Sen verheugde zich al op “zijn” kleuter Noah, die hij heel aardig vindt.

Op de vraag hoe zij altijd ontbijten thuis vertelde Jua dat haar vader zelf brood bakte. Bo eet een boterham met iets gezonds en een boterham met iets ongezonds. Willem eet twee boterhammen met pindakaas of worst. Sen zou het liefste in de ochtend frikandel eten of een tosti, maar houdt het bij boterham met speculoos of worst. Hoewel ze het schoolontbijt vandaag gezellig vinden zouden ze dit toch niet elke dag willen doen; een keer in de week is voldoende.

Week van het Nationaal Schoolontbijt

De week van het Nationale Schoolontbijt begon maandag al met de opening door tv-presentatrice Jessica Mendels met een online ontbijtjournaal. Het Nationaal Schoolontbijt leert de kinderen dat niet alle kinderen voor school een ontbijt eten. Sommige ouders hebben niet genoeg geld voor eten zodat het kind met een lege maag naar school gaat. Dit gaat natuurlijk ten koste van de schoolprestaties, want met honger kan je alleen maar aan eten denken. Het belang van een goed en gezond ontbijt is deze week ook aan bod geweest.

Gezond schoolontbijt

Het uitgebreide pakket is elk jaar een schoolvoorbeeld van een gezond ontbijt. Ook dit jaar is er volop lekkere variatie: volkorenbrood, volkorenbolletjes, volkorenkrentenbollen, glutenvrij brood, glutenvrije bolletjes, volkorencrackers, halvarine, 30+ kaas, appelstroop, 100% pindakaas, halfvolle melk, halfvolle yoghurt, thee, ei, komkommers en fruit. Voor ieder wat wils! Het ontbijtpakket voldoet aan de richtlijnen van het Voedingscentrum. Dat is de garantie voor een gezonde start van de dag.

Jessica Mendels, ambassadrice Nationaal Schoolontbijt

De nieuwe ambassadeur van het Nationaal Schoolontbijt is Jessica Mendels. Een moeder die van gezond eten houdt. Als ambassadrice bezocht Jessica deze week diverse scholen om te vertellen over het belang van een gezond ontbijt. Door haar diabetes weet ze hoe belangrijk gezond eten is. Thuis ontbijt Jessica altijd met haar gezin. Zelf begint Jessica de dag het liefst met een volkoren speltboterham met een gebakken eitje en kaas.

“Een goed begin is het halve werk! Dat geldt ook voor je dag; als je je dag vrolijk begint door lekker en gezond te ontbijten, kan je dag al bijna niet meer stuk. “Met een gevulde maag ben je vrolijker, heb je energie om te bewegen, leren en te spelen.”

Deze woorden van Jessica sluiten fantastisch aan bij de waarden van het Nationaal Schoolontbijt: plezier, talent en welzijn. De aankomende drie jaar gaat het Nationaal Schoolontbijt zich hard maken voor een dagelijks, gezond en goed ontbijt voor alle kinderen in Nederland, zodat hun gezondheid toeneemt.

Steun voor educatief ontbijtevenement

Voor een half miljoen kinderen verzorgt het Nationaal Schoolontbijt jaarlijks in deze week een gezond ontbijt. Het Nationaal Schoolontbijt heeft de steun van het Voedingscentrum, de Maag Lever Darm Stichting, de Nederlandse Coeliakie Vereniging en Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG).

Maatregelen omtrent corona 

Handjes wassen belangrijkste richtlijn Corona. De richtlijnen van het RIVM worden hierbij aangehouden. Kinderen worden in de richtlijnen van het RIVM een stuk minder aan banden gelegd dan volwassenen, waardoor er gewoon op de normale manier de ontbijt op school kon worden gehouden.

Bron: Nationaal Schoolontbijt

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen