Samen zorgen voor beweegvriendelijke omgeving rondom Liefkenshoek

Samen zorgen voor bewoners van Liefkenshoek
Foto: Jasmin Sessler via Pixabay

HETEREN- Miriam is werkzaam als bewegingsfunctionaris voor Stichting Samen Zorgen in Heteren en Herveld. Het is haar opgevallen dat de bewoners van Liefkenshoek hun omgeving als minder veilig ervaren. Ze hoopt dat met deze oproep een samenwerking ontstaat tussen de bewoners van Liefkenshoek en de inwoners van Heteren zodat iedereen weer kan genieten van wat het dorp te bieden heeft.

Door: Miriam Beulakker

Zoals je wellicht zult begrijpen is de wereld erg aan het veranderen momenteel door Covid-19. We kunnenop dit moment moeizaam een uitlaatklep voor emoties vinden zoals we graag zouden willen. Het knuffelen met kleinkinderen, visite ontvangen, verjaardagen vieren, ouders bezoeken en/of gezamenlijk een dagje uit is momenteel stil gelegd. Om een zinvolle dagbesteding te creëren is het van belang te kijken naar wat we nog wel kunnen en hier positieve energie uithalen.

Vitaal ouder worden

Om vitaal oud te worden is voldoende beweging belangrijk. Om ouderen in beweging te brengen is het creëren van een beweegvriendelijke omgeving essentieel. Een beweegvriendelijke omgeving (BVO) is een leefomgeving die ouderen faciliteert, stimuleert en uitdaagt om te bewegen, te spelen en bijvoorbeeld te sporten. Ouderen lopen gemiddeld tien minuten wanneer ze een afstand afleggen. Dus het is belangrijk dat de basisvoorzieningen etc. zich in binnen een straal van 500 meter. Supermarkt, apotheek, bushalte vallen allemaal onder de basisvoorzieningen.

Aantrekkelijke beweegroutes

Een ander punt is dat we aantrekkelijke beweegroutes creëren in Heteren. Hierbij kunnen we denken aan het voorkomen van belemmeringen, steile straten, verkeersonveilige situaties door hoge snelheden en sociale onveiligheid. We proberen in Heteren te zorgen dat de fysieke leefomgeving aantrekkelijk is door goed onderhoud van straten. Met name groenvoorziening, goede straatverlichting, straatkunst en kleurgebruik in de wijk. Daarnaast biedt Stichting Samen Zorgen de beweegtuin aan in de Bremstraat om te fitnessen of andere mensen te ontmoeten voor de sociale contacten.

Om ouderen (met een eventuele beperking fysiek en/of psychisch) te stimuleren om naar buiten te gaan, is het belangrijk te letten op de inrichting van de woonomgeving. Herkenning en duidelijkheid zijn nodig om dit te realiseren,

Neus over de stoeprand

Laatst liep ik een rondje om de Liefkenshoek (zowel met als zonder bewoner) om te observeren hoe veilig de omgeving is voor de bewoners van Liefkenshoek. Het viel mij op dat met regelmaat auto’s geparkeerd staan met de voorkant van de auto over de stoeprand. Het gevolg is dat de bewoners van Liefkenshoek hierdoor zich niet “veilig” kunnen verplaatsen op het trottoir. Bewoners met een rollator of scootmobiel hebben hier hinder van. Ook bewoners die samen met hun begeleider willen wandelen kan het effect van een verkeerd geparkeerde auto als storend worden ervaren. Dit zouden we samen kunnen voorkomen door er iets beter op te letten.

Ik wil via deze weg vragen aan diegenen die de auto’s rondom de Liefkenshoek parkeren, zijn of haar auto goed in het parkeervak te zetten! Op deze manier kunnen we allen veilig bewegen in en rondom de Liefkenshoek en genieten van onze wandeling.

Bron: Heteren Sociaal

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden