Vier buren in Heteren leggen een Tiny Forest aan

Een Tiny Forest is goed voor de biodiversiteit
Een Tiny Forest is goed voor de biodiversiteit
Foto: IVN

HETEREN- Heteren krijgt er een bos bij. Vier buren aan de Kamperfoeliestraat planten gezamenlijk een Tiny Forest aan. Een klein bos tussen hun huizen en de Bongerd, dat een steentje moet bijdragen aan een beter leefbare aarde.

Zelfs een bosje ter grootte van een tennisveld, mits beplant met voldoende verschillende bomen en struiken, kan al iets betekenen voor de biodiversiteit, voor de rijkdom aan planten en dieren. Dat geldt te meer als er tientallen van zulke initiatieven zijn waardoor kleine percelen opgeteld een serieus bos gaan vormen.

Zelf ook een Tiny Forest aanleggen

Het Instituut voor Natuureducatie in Gelderland lanceerde het idee, oorspronkelijk ontwikkeld door een Indiase ingenieur, om her en der in de provincie en aantal van deze minibosjes tot stand te brengen. Particulieren kunnen, als hun plan aan de voorwaarden voldoet, in aanmerking komen voor een bijdrage aan het grondwerk en de aanschaf van het plantgoed. Het gaat om inheemse soorten, die in de nabije omgeving voorkomen. De belangstelling is groot. Deze zomer was inschrijven al niet meer mogelijk.

Enthousiaste buren

Toen Gosse Veninga over het Tiny Forest project las, was hij meteen enthousiast. Later hoorde hij dat zijn buurman Henk Middelkoop ook had ingeschreven. Toen was gauw het plan
geboren om met vier buren een hele strook van vier meter diep achter hun woningen als mini bos in te richten. Een goede zet voor de natuur en bovendien een mooie afscherming tussen hun huizen en de daarachter gelegen Bongerd.

Het plan van de vier moest concurreren met 125 andere aanvragers maar uiteindelijk hoorde het bij de zeventien ingediende voorstellen die dit jaar worden gerealiseerd. Met een diepte van vier en een lengte van honderd meter wordt het ‘Kamperfoeliebos’ zo’n vierhonderd vierkante meter groot. Dit najaar wordt het terrein onderhanden genomen en aangeplant. De natuur moet het vervolgens de komende jaren zelf doen. Het is niet de bedoeling dat het als een tuin wordt onderhouden.

Niet voor publiek toegankelijk

Een vrij toegankelijk bos gaat het niet worden. Wel denken de nieuw bosbezitters om over enige tijd jaarlijks enkele keren educatieve excursies te doen voor de scholen. Dat zou prachtig passen bij de doelstellingen van het IVN. Als tegenprestatie vraagt het IVN de eigenaars wel om tenminste de eerste drie jaar mee te doen aan het tellen van vogels en insecten.

Wie voldoende grond heeft voor een minibosje, kan meer informatie krijgen bij IVN Gelderland. Er zijn via de website ook zeven video’s te zien over de opzet van een Tiny Forest.

Bron: Peperbus Heteren IVN Gelderland

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen