December winkelmaand: meer toezicht op naleving coronamaatregelen in drukke winkelgebieden

Vanaf 1 december geldt mondmaskerplicht bij het winkelen
Foto: Anna Shvets via Pexels

De detailhandel verscherpt het toezicht in winkelgebieden om de naleving van coronamaatregelen nog beter op orde te krijgen. Bij drukte in winkels en in winkelgebieden wordt ingegrepen door de winkeliers. Hierbij worden zij zo nodig ondersteund door BOA’s en politie.

Winkeliers en winkelmedewerkers hebben hard gewerkt sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland,  om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Toch is het nodig dat een extra stap wordt gezet om het virus de komende tijd onder controle te krijgen en te houden. Veilig winkelen speelt daarbij een belangrijke rol, zeker in de drukke decembermaand.

In overleg met VNO-NCW, MKB-Nederland en de brancheorganisaties in de detailhandel is afgesproken dat de detailhandel en overheid er samen voor zorgen dat de maatregelen in de winkels beter worden nageleefd en de omgeving van de winkels veilig is.

Eigen toezichthouder

De detailhandel stelt, als het nodig is, een eigen toezichthouder aan. Om ervoor te zorgen dat winkelbezoekers en winkelmedewerkers de maatregelen uit het protocol ‘veilig winkelen’ naleven. Deze toezichthouder kan, als de richtlijnen en afspraken niet worden nagekomen, een beroep doen op de lokale overheid om de naleving af te dwingen Bijvoorbeeld door de inzet van BOA’s (Buitengewoon Opsporingsambtenaren).

Nederland telt ongeveer 2500 winkelgebieden, dit zijn zowel winkelstraten in binnensteden, als (wijk)winkelcentra en woonboulevards. Maar ook in kleinere dorpen kan het druk zijn in de winkelstraat of weekmarkten. Zeker nu de feestdagen eraan komen.

Corona winkel protocol 

Afsprakenkader Naleving en Handhaving Verantwoord Winkelen: https://www.mijncoronaprotocol.nl/protocol/winkelen/

Lees ook: Persconferentie: terug naar de coronamaatregelen van oktober

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden