112

Geweld tegen vrouwen; “Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd”

Foto: Alexas_Fotos via Pixabay

Het is vandaag de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes. In Nederland sterft er elke 10 dagen een vrouw als gevolg van huiselijk geweld.

Bijna de helft van de Nederlandse vrouwen heeft aangegeven, sinds haar vijftiende levensjaar slachtoffer te zijn geworden van lichamelijk of seksueel geweld. Geweld tegen vrouwen is een inbreuk op de mensenrechten van vrouwen en moet uitgebannen worden. Dit kan en moet veranderen! Door betere informatie en snellere aanpak in geval van geweld tegen vrouwen.

In Nederland sterft elke 10 dagen een vrouw door huiselijk geweld 

Diverse onderzoeken laten zien dat geweld tegen vrouwen nog steeds erg vaak voorkomt. Daarvan is intiem partnergeweld het meest voorkomende geweld. Vaak gaat het om machtsverschillen: de ene partner wil de andere in zijn/haar macht hebben. Op verschillende manieren wordt het slachtoffer de zeggenschap ontnomen en wordt zij geïsoleerd van familie en sociale omgeving.

“Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd!”

Geweld tegen vrouwen: Orange the World

Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De Orange the World campagne, waar meer dan honderd landen aan meedoen, trapt af op deze dag en zal eindigen op 10 december. Dit zijn de ’16 Days of Action’ tegen geweld tegen vrouwen. In Nederland wordt de campagne gecoördineerd door UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao.

Thema 2020: laagdrempelig melden van geweld

Het thema van de Orange the World campagne in Nederland dit jaar is “Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd”. Momenteel meldt slechts 10% van de vrouwen die met geweld te maken krijgt dit bij een instantie. Voor dit gebeurt, hebben vaak al vele geweldsincidenten plaatsgevonden.

Informatievoorziening over geweld melden in Nederland is te versnipperd en onduidelijk. Laagdrempelig melden is extra belangrijk geworden in deze tijden van coronacrisis. Vooral nu berichten van een toename van geweld achter de voordeur en cybergeweld binnenstromen vanuit de hele wereld.

Melden van (huiselijk) geweld

Marije Cornelissen, directeur van UN Women Nederland:

“Daarom staat voor ons deze campagne het melden van geweld centraal. Dat doen we via een petitie, waarin we de regering oproepen laagdrempelig melden mogelijk te maken. Voor iedere vrouw en iedere soort geweld, via de website geweldtegenvrouwenmelden.nl.”

Op deze website vind je uitleg en informatie over de verschillende vormen van geweld tegen vrouwen en welke meldpunten daarvoor beschikbaar zijn.

Teken de petitie laagdrempelig melden

Melding maken van geweld blijkt in de praktijk knap lastig. Daarom is UN Women Nederland, samen met Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao, een petitie gestart om de regering op te roepen laagdrempelig melden mogelijk te maken, voor iedere vrouw en iedere soort geweld. Teken hem nu!

vrouwen geweld

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen