Nieuwjaarstoespraak burgemeester Hoytink-Roubos over hoop

Burgemeester Patricia spreekt over hoop
Burgemeester Patricia spreekt over hoop
Foto: Gemeente Overbetuwe

Burgemeester Patricia Hoytink-Roubos hield op 2 januari haar nieuwjaarstoespraak. Zij sprak hierin over hoop en waardering.

Vorig jaar stond zij op de ijsbaan bij het Winterfestijn in een volle tent, samen met de Kinderburgemeester. Dit jaar hield ze haar speech vanuit huis, zonder Kinderburgemeester en online.

Thema voor 2021 is ‘Hoop’

Burgemeester Patricia kijkt in haar toespraak terug op een jaar, waarin er veel veranderde. Iedereen werd letterlijk en figuurlijk stilgezet door de coronacrisis. Daarbij ontdekte ze de schoonheid van de Over-betuwe, zoals het weidse landschap en de fruitbomen die prachtig in bloei stonden, de Drielse Rijndijk, de Loenensche Buitenpolder en Park Lingezegen.

Ze spreekt haar trots uit over de mensen, organisaties, scholen, ondernemers en verzorgingstehuizen, die zich op een innovatieve manier aanpasten aan de nieuwe tijd. Er ontstonden in iedere kern in de gemeente Overbetuwe veel mooie en creatieve initiatieven.

  • Driel: 300 kwetsbare dorpsgenoten werden verblijd met een kerststuk en een persoonlijk bericht.
  • Slijk Ewijk: er werd een inzamelingsactie gehouden om dorpshuis Beatrix open te houden.
  • Heteren: jongeren organiseerden deze zomer allerlei activiteiten op een speciaal hiervoor aangelegd ‘corona-chill-strand’.
  • De ‘Huiskamer van Elst’ kreeg het predicaat ‘Kern met Pit’.
  • Veel inwoners bestellen lokaal een afhaalmenu bij onze horecabedrijven.

Bewonersinitiatieven

Bijzonder vindt onze burgemeester ook het grote aantal bewonersinitiatieven dat, juist tijdens coronatijd, zich aanmeldde bij het platform ‘Overbetuwe Doet’. Eind oktober werden 20.000 waardecheques verstuurd naar alle inwoners van Overbetuwe. Al begin december hadden bijna 60 initiatieven voldoende geld opgehaald. De betrokkenheid en inzet binnen de gemeente is groot.

Vrijwilligers

Gemeente Overbetuwe bestaat dit jaar 20 jaar. Burgemeester Patricia spreekt haar waardering uit voor de inzet van ons allemaal: inwoners, bedrijven, organisaties, verenigingen, gemeente. Maar vooral ook door talloze vrijwilligers. Ze maakt bekend dat de winnaar van het Toonbeeld 2020, de prijs voor de vrijwilliger van het jaar 2020, Jeanne Verdijk van de Stichting Gehandicaptenplatform Overbetuwe is. De uitreiking vindt na de lockdown plaats.

Uitkijken naar oude normaal

Burgemeester Patricia kijkt, samen met ons, uit naar een tijd dat we elkaar weer spontaan kunnen ontmoeten. Naar een omhelzing en echt contact. Waarin het leven weer positief aanvoelt. Ze maakt zich soms zorgen over de langere termijn effecten van de coronacrisis. Niet alleen de financiële kant, maar juist de sociale kant ervan.

Wat doet het met onze verenigingen, als je elkaar te lang niet hebt gezien? Zijn er kinderen en jongeren die achterblijven, doordat ze niet naar school konden gaan? Trekken onze ondernemers het allemaal nog wel?
Daar hoopt de burgemeester op.

Laten we ondertussen blijven omzien naar elkaar en laten we er het komende jaar opnieuw samen de schouders onder zetten. Laten we elkaar helpen waar het kan. Eén ding weet ik in ieder geval zeker. We komen hier met elkaar uit. Met die hoop, ga ik met vertrouwen 2021 in. Proost!

Aldus sprak burgemeester Patricia Hoytink-Roubos.

Cookieinstellingen