OV-chipkaart wordt fietssleutel voor OV-fiets

De OV-fiets kan straks van het slot worden gehaald met de OV-chipkaart
Foto: WIkimedia Commons

Wie straks op de OV-fiets wil stappen kan de fiets met een chipkaart van het slot doen. Op de fietsen komt een elektronisch slot. De test met 400 fietsen is succesvol. Eind dit jaar is naar schatting driekwart van de OV-fietsen voorzien van een ‘slim slot’.

Het nieuwe elektronische slot opent door een OV-chipkaart tegen het slot te houden. Het slot springt vanzelf open als er een OV-fietsabonnement op de kaart staat. Bij het terugbrengen van de fiets wordt de huur automatisch beëindigd na het sluiten van het slot. Reizigers kunnen in de NS Lab-app, de proeftuinapp van de vervoerder, controleren of de fiets goed is ingeleverd.

Met de OV-chipkaart de fiets van het slot halen moet er voor zorgen dat reizigers simpeler en sneller een fiets kunnen huren.  Daarnaast biedt dit een oplossing voor situaties waarin reizigers de sleutel per ongeluk mee naar huis nemen bij het terugbrengen van de fiets. Hierdoor raakt NS jaarlijks circa tweeduizend sleutels kwijt en moeten de betreffende sloten worden open geslepen.

NS testte het nieuwe slot vorig jaar enkele maanden bij OV-fietsen. Met succes, want reizigers beoordeelden dit met een ruime 8. Tijdens de proef is de techniek uitgebreid getest en zijn inzichten verzameld over het gebruik. Dat zorgde er bijvoorbeeld voor dat op de bagagedragers een instructie is geplaatst, omdat reizigers ook buiten de stalling behoefte hadden aan informatie over de werking van het slot.

Populair

De OV-fiets is populair: gemiddeld 45 procent van de treinreizigers komt op de fiets naar het station. Het aantal ritten met de deelfiets steeg van 1,5 miljoen in 2014 naar 5,2 miljoen in 2019. Dit aantal daalde in 2020 als gevolg van de coronacrisis naar ruim 3 miljoen. Daarmee bleef het aantal OV-fietsritten op 60 procent van het gebruikelijke aantal steken, terwijl het aantal treinreizigers veel verder daalde tot circa 30 procent.

  • NS biedt op dit moment 21.700 fietsen aan op bijna 300 stations, bus- en metrohaltes en P+R-terreinen. Vooral op kleinere stations zijn de fietsen in trek bij reizigers.
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden