Plannen voor nieuw herdenkingsomgeving bij Nederrijnbrug Heteren

Herdenkingsmonument van 101 Airborne Divisie naast de brug
Herdenkingsmonument van 101 Airborne Divisie naast de brug
Foto: Overbetuwe Nieuws

HETEREN- Jaarlijks wordt een herdenking georganiseerd bij het oorlogsmonument 101e Airborne Divisie bij de Nederrijnbrug in Heteren. Steeds meer toeristen bezoeken het monument door toenemende belangstelling voor vrijheid en oorlogsherinnering.

Stichting Never Forget Them heeft in samenwerking met de dorpsraad Heteren, gemeente Overbetuwe en Rijkswaterstaat een bijzonder plan ontwikkeld om onder en naast de brug op te waarderen naar een omgeving waar vrijheid, democratie en vrede in centraal staan. Hierdoor wordt de beleving van het historie over wat er in de Betuwe plaatsvond in WOII verdiept. Het gaat enerzijds over ‘een niet te vergeten verhaal’ op een permanente overdekte plek in de openbare ruimte waar herdenken, beseffen en beleven centraal staan. Een prachtig project met unieke kans WOII-erfgoed breder onder de aandacht te brengen.

Belevingsomgeving van vrijheid, democratie en vrede

De locatie aan de Drielse Rijndijk is een knooppunt voor de vele wandel-, fiets- motor- en autoroutes. Het is de poort voor recreanten en toeristen die van de Veluwe naar de Betuwe’ bewegen. Wat deze cultuur historische plek uniek maakt is dat het onderdeel was van de frontlinie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Precies onder de brug, die toen nog niet bestond, heeft de heroïsche missie ‘incredible patrol’ plaatsgevonden. Een oorlogsmonument ter nagedachtenis van de 101ste Airborne divisie herinnert ons eraan dat er hard is gestreden voor onze vrijheid. Daarbij zijn meer dan driehonderd soldaten van alleen al deze eenheid in de Betuwe gesneuveld.

De betrokken partijen willen van de onderdoorgang een fraaie en passende belevingsomgeving van vrijheid, democratie en vrede maken. De betonnen gewelven onder de Nederrijnbrug herbergen in potentie een indrukwekkende en volwaardige outdoor presentatieruimte met indoorkwaliteiten. De bezoeker kan straks de vele aspecten van de strijd in de Betuwe op een digitale manier van dichtbij ervaren.

Aanpassingen

Voor een eigentijdse presentatie met een permanente en periodieke voorstelling gedurende het hele jaar moeten nog wel de nodige aanpassingen worden gedaan. De belangrijkste veranderingen zijn:

  • Bestrating aan de voorkant van het monument.
  • Trappen aan de achterkant om toegang te geven aan de presentatieruimte.
  • Een pakkende naam boven het wegdek aan beide zijden van de brug. Het voorstel is Poort van Vrijheid.
  • Projectie van historische beelden op het talud op bioscoopformaat tijdens de herdenkingsperioden.
  • Bezoekers kunnen door deze beelden en de QR-info met geluid de locatie en de omgeving aan de oevers in de oorlogsperiode meebeleven.
  • Buiten de herdenkingsperioden kunnen bezoekers zelf de presentatie het hele jaar door tijdelijk aanzetten.
  • Op een pilaar aan de wegzijde komt een tekst over oorlogsherinnering.
  • Aan de wegzijde komt op de pilaar een tekst te staan over vrijheidsbeleving; van bijvoorbeeld een vooraanstaande wetenschapper of andere beroemdheid.
  • Op de achterzijde komt een OR-code op een pilaar die een video laat zien over de ‘Incredible Patrol’. De wereldberoemde patrouille over zes soldaten die op deze plek over de Rijn gaan en twee dagen later terugkwamen met 32 Duitse krijgsgevangenen.
  • Op de andere pilaar komt aan de achterzijde ook een QR-code met een video. Deze gaat over de andere lokale historische oorlogsgebeurtenis ‘Crossroads’. Wereldberoemd doordat 35 Amerikanen 150 Duitsers aanvallen en de Duitsers over de Rijn vluchten. Via deze code komt de bezoeker op de website waar meer informatie te vinden is. De teksten en de QR-codes op pilaren maken bezoekers meer bewust over het belang van in vrijheid kunnen leven.

Financiële steun

Ruim 40% van de begroting voor dit project is met steun van de overheid en het bedrijfsleven binnen. Voor het resterende bedrag zijn er subsidieaanvragen verstuurd en zijn er gesprekken met organisaties. Om dit project financieel mogelijk te maken wordt er een beroep gedaan op andere fondsen, de gemeente en organisaties. Burgers en ondernemers kunnen ook meehelpen met dit project. Neem hiervoor contact op met Stichting Never Forget Them per mail [email protected]

Door samen steun te geven aan dit unieke project wordt Heteren een hoogwaardige cultuurhistorische locatie waar mensen door moderne presentatievormen op een inspirerende wijze oorlogsherinnering, democratie en vrijheid gaan beleven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen