112

Helden van de brandweer redden mens én dier

Foto: Instagram Brandweer Elst

De hulpdiensten zoals de dierenambulance en de brandweer moeten vaker op pad om dieren te redden. Winter kan veel problemen opleveren, voor mensen en dieren. Grote dieren kunnen door gladheid in de problemen komen.

Maar ook kleinere dieren zoals watervogels hebben het nu erg moeilijk, door het ijs kunnen ze nauwelijks voedsel vinden. Soms komen ze vast te zitten. Dan hebben ze hulp nodig om los te komen.

dier noodDier in nood

Brandweer Elst kreeg gisteren een oproep van dier in nood. Er zou een zwaan vast  zitten in het ijs bij park Lingezegen. Toen het dier bleef zitten nadat de brandweer in de buurt kwamen, gingen ze er dan ook vanuit dat de zwaan met zijn poten vast zat in het ijs. De brandweer besloot om het ijs op te gaan om het dier te bevrijden. Droogpakken werden aangetrokken. Het ijs is nog niet overal stevig genoeg dus werd er nog aangelijnd voor de veiligheid.

Eenmaal op het ijs wist de zwaan niet hoe snel deze zich uit de voeten moest maken. Het dier zat dus niet vast! Op de terugweg zakte een van de brandweermannen door het ijs en stond tot aan zijn knieën in het ijskoude water. Gelukkig had hij een droogpak aan.

Te laat

Meldingen over dier in nood komt nu vaker voor. Vaak lijkt het dier vast te zitten maar bij benadering slaan ze op de vlucht. Soms komt de redding te laat zoals bij het industrieterrein Poort van Midden Gelderland Noord in Heteren. Een aalscholver die vast zat in de sloot langs de snelweg A50. Brandweer Heteren heeft nog geprobeerd om de vogel uit het ijs te bevrijden. Helaas heeft het diertje het niet gered.

Geef het door als je een dier ziet dat zichzelf niet kan redden. Neem geen risico om het dier zelf te redden. Ga niet zomaar het ijs op. Eigen veiligheid eerst!

Wat te doen als je een dier in nood ziet:

  • Bel de dierenambulance op 144. Mochten zij niet bereikbaar zijn bel dan de brandweer.
  • Geen spoed wel brandweer, bel dan 0900 0904.
  • Wel spoed bel dan meteen 112.

Bron: Brandweer Elst

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen