Een onvergetelijke Hollandse winter voor jong en oud

Schaatsen op de kom in Hemmen
Foto: Overbetuwe Nieuws

Rijkswaterstaat riep op om vooral niet de straat op te gaan. Staatsbosbeheer zag niet graag dat we de bossen in gingen in verband met het welzijn van de dieren en zelfs onze minister president de raad gaf om toch maar niet te vallen met schaatsen. Maar wees nou eerlijk: het huidige winterweer is toch fantastisch! Alsof je terugkeert in de tijd waarin de winters nog ├ęchte winters waren!

Vroeger bond je vader de slee achter de auto en reed met je door de straten. Als het hard gevroren had dan ging je schaatsen. Nu wordt er om het hardste geroepen om code rood en mopperen veel mensen over de nauwelijks begaanbare wegen. Maar heb je al gezien hoe mooi de winter eigenlijk is?

onvergetelijke winterOuderwets winterse taferelen

Een tafereel van schaatsers op natuurijs is een beeld dat we van vroeger kennen, toen de winters nog sneeuw en ijs met zich meebrachten. Van ijsbloemen aan de binnenkant van je slaapkamerraam. Jong en oud genoot van een sneeuwballengevecht of het bouwen van een sneeuwpop. Opwarmen bij de kachel met jouw ijskoude handen om een beker chocolademelk. Je bond je schaatsen onder je schoenen en samen zwierde je met je meisje over het ijs. Van jonge kinderen op de slee meetrekken tot zo hard mogelijk van een heuvel afglijden! Het maakte niet uit of je sneeuw in je gezicht kreeg of een keer onderuit ging met schaatsen. Dat hoorde erbij!

De winterse kou bracht ook veel (minder) bekende vogels naar onze voerplaatsen. Vogels die normaal gesproken uit de buurt van mensen bleven zochten onze tuinen op om van de vogelvoer te eten. Zo waren de schuwe vink, de groenling, het winterkoninkje en de zeldzamere bonte specht te bewonderen.

onvergetelijke winterGenieten

Wat is het fijn om te wandelen in de met sneeuw bedekte landschappen! Even erop uit! Letterlijk een frisse neus halen en zo gezonde beweging krijgen! Veel kinderen hebben zo’n winter als deze nog niet meegemaakt. Sommigen hadden nog nooit geschaatst op natuurijs op een plas bij hun woonplaats! Ze leerden de slee met hun voeten te sturen zodat ze nog harder naar beneden konden gaan! Grote ijspegels die aan daken hangen. Sneeuw zover het oog reikt en meer dan genoeg om sneeuwpoppen te bouwen. Op diverse plekken werden zelfs iglo’s gebouwd! Kortom: dit is een winter om nog lang in herinnering te houden!

Stuur je mooiste foto’s naar ons toe

Enne: blijf ze insturen die mooie (winter)foto’s!! Stuur ze per mail naar [email protected] of via onze website Overbetuwe Nieuws ‘Schrijf je mee”
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen