In één week tijd van ijspret naar rokjesdag

Foto: Jill Wellington via Pixabay

Vorig weekend op de schaats op natuurijs, een week later in de tuin of op het balkon met de snoet richting een voorjaarszonnetje. Niets veranderlijker dan het weer of, in de woorden van Gerbrand Adriaenszoon Bredero: het kan verkeren.

In onze regio staat de voorjaarsvakantie voor de deur en hoewel die ook anders dan anders zal verlopen voor veel mensen zijn lenteachtige temperaturen tussen 15 en 18 graden Celsius toch een soort van pleister op de wonde. In het zuiden en oosten zou het zondag zelfs ruim 19 graden kunnen worden, maar door de lockdown zitten tripjes er vooralsnog niet in. De ANWB waarschuwt dat de Belgische politie extra streng controleert aan de grenzen met Nederland, om te voorkomen dat Nederlanders vakantie gaan vieren in België en andersom. Bij niet-essentiële reizen worden er boetes uitgedeeld. ‘Tot 1 april zijn die namelijk verboden.’

Zorgen

De weersverwachting leidt ook bij gemeentebesturen en in veiligheidsregio’s tot zorgen. Den Haag heeft mensen opgeroepen om dit weekend niet naar drukke plekken te komen. Langs de kust wordt extra personeel ingezet en er komt meer inzet van politie en handhavers, waaronder boswachters. Zij zullen regelmatig doorgeven hoe druk het op verschillende plekken is, zodat waar nodig extra maatregelen kunnen worden genomen. Ook wordt meer gelet op mogelijke parkeeroverlast en worden verkeersbegeleiders ingezet. Daarnaast worden extra mobiele openbare toiletten geplaatst. De kade bij de Eerste Haven van Scheveningen gaat helemaal dicht voor verkeer.

Van winterpret naar rokjesdag

Vorig jaar zorgde strandweer ondanks alle oproepen om drukte te vermijden voor een massale trek richting de kust. Hordes recreanten gedroegen zich daar alsof het een gewone lentedag in een normaal jaar was. We zijn nu bijna een jaar met corona als dagelijkse realiteit verder. De winterpret verliep zonder noemenswaardige problemen. We gaan zien hoe dat op rokjesdag gaat.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden