GroenLinks: groenere wijken nodig, ook na pandemie

Foto: Overbetuwe Nieuws

GroenLinks gaat tijdens de gemeenteraadsvergadering van 23 februari een voorstel indienen voor groenere wijken. Dat laat fractievoorzitter van GroenLinks Overbetuwe Hanno Krijgsman weten.

We leven in Nederland dicht op elkaar en daardoor is de publieke buitenruimte schaars. Teveel functies moeten in die schaarse buitenruimte hun plek krijgen: groen, spelen, recreatie, vervoer. Momenteel wordt die schaarse buitenruimte voor 70% opgeofferd aan parkeerruimte en snel doorstromen voor auto’s, ten koste van buurtbewoners die willen genieten van hun directe leefomgeving en kinderen die veilig willen kunnen spelen.

Grote invloed van directe woonomgeving

Zeker tijdens de COVID-19 crisis merken we dit, omdat we veel meer zijn aangewezen op onze directe woonomgeving. Veel mensen hebben ontdekt hoe belangrijk een veilige, sociale, groene en toegankelijke woonomgeving is. Voor jong en oud, gezond en kwetsbaar. Voor een ommetje, een boodschap en als plek om te sporten en te bewegen. We ervaren door het coronavirus het belang van sociale ontmoeting in de openbare ruimte.

GroenLinks wil daarom een publieke ruimte en de juiste voorzieningen die hiertoe uitnodigen, voor iedereen: een gezonde fysieke leefomgeving waarin ruimte is om te sporten, te ontspannen en elkaar veilig te ontmoeten. Hiervoor is het nodig dat auto’s wat minder ruimte krijgen.

Meer ruimte voor groen, gezondheid en veilig spel

Daarom stelt GroenLinks in een amendement voor om bij de herinrichting van wijken en bij de ontwikkeling van nieuwe woonwijken veel meer ruimte te scheppen voor groen, gezondheid en veilig spel. Delen van wijken moeten autoluw worden met veel groene ruimte voor spelen en recreatie. Parkeerplaatsen kunnen geclusterd worden, op maximaal 150 meter van woningen. Natuurlijk maken ze daarbij een uitzondering voor minder valide mensen.

♦♦♦

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden