Zorgcentrum Bontekoe zoekt vrijwilligers uit de buurt om een handje mee te helpen

Zorgventrum Bontekoe zoekt betrokken vrijwilligers
Zorgventrum Bontekoe zoekt betrokken vrijwilligers
Foto: Sabine van Erp via Pixabay

ELST – Zorgcentrum Bontekoe uit Elst zoekt vrijwilligers die aan de slag willen met bewoners of op het terrein van het zorgcentrum.

“Om voor te lezen of even met iemand mee naar de markt”, zegt Miriam van de Lagemaat, één van de verzorgenden van het centrum aan De Kist.

Meer bewoners

Zorgcentrum Bontekoe biedt plaats aan maximaal 22 bewoners en begint later deze maand ook met dagbesteding. Bontekoe, in hartje Elst noord-west, is sinds juni vorig jaar open en momenteel zijn nog niet alle kamers bezet. ,,We zijn hier nog maar net begonnen en het ontbreekt nog aan naamsbekendheid. Momenteel hebben we alleen bewoners met een langdurige zorgindicatie, maar binnenkort krijgen we ook doorverwijzingen via het zorgkantoor. En er zijn wachtlijsten voor dit soort zorg, dus we verwachten binnenkort meer bewoners”, zegt directielid Tineke de Wit.

Vrijwilligers gezocht

Samen met verzorgende Miriam van de Lagemaat is De Wit nu op zoek naar wijkbewoners die als vrijwilligers een handje willen helpen. “Ons gebouw staat midden in de woonwijk en we willen graag een rol spelen in de wijk en de ouderenzorg in Elst”, zegt De Wit. “En natuurlijk het leven voor onze bewoners zo aangenaam mogelijk maken en daar zijn vrijwilligers voor nodig. Ook voor de aankleding van ons terrein”, vult Van de Lagemaat aan.

“Zo denken we aan een kruiden- en moestuin, zouden we graag een zonnedek met overkapping aanleggen. Maar we zoeken ook mensen die het leuk vinden om met de bewoners om te gaan. Om een praatje te maken, voor te lezen, te wandelen of bijvoorbeeld even met ze naar de markt te gaan. Bovendien iemand die het leuk vind om te helpen met koken zou zeer welkom zijn.”

Veel activiteiten die het zorgpersoneel van Bontekoe niet zelf kan doen. ,,Want wij hebben de handen vol aan zorg. Natuurlijk lijkt het mij ook leuk om met iemand een ommetje te maken, maar we kunnen die mensen die dan hier blijven niet alleen laten. Voor leuke of extra dingen zijn we echt op vrijwilligers aangewezen en die hopen we hier in de wijk te vinden”, zegt Van de Lagemaat.

Dat laatste wil weer niet zeggen dat iedereen zo maar kan binnenlopen. De Wit:

“Vrijwilligerswerk is belangrijk en dankbaar werk, maar niet vrijblijvend. Wij en de bewoners moeten wel op vrijwilligers kunnen rekenen. Zo ken ik gevallen waar studenten helpen, maar die zijn in de zomer dan weken lang niet beschikbaar. Dat kun je bewoners ook niet aandoen, dat is wat ik bedoel met niet vrijblijvend.”

Met vrijwilligers worden dan ook eerst kennismakingsgesprekken gevoerd om elkaars wensen en mogelijkheden in kaart te brengen. Ook moeten vrijwilligers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen overleggen. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via [email protected].

♦♦♦

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen