NK Straatmuzikanten en Vrijetijdsmarkt Overbetuwe afgelast

Foto: NK Straatmuzikanten

Elst – De 2021-editie van het NK Straatmuzikanten, kortweg NKS, op zaterdag 19 juni is afgelast. Het muziekevenement zou dit jaar namelijk weer samen met de Vrijetijdsmarkt Overbetuwe, kortweg VTM, worden gehouden.

Ondanks de versoepeling van de coronamaatregelen hebben beide organisaties besloten om de evenementen te annuleren. Voor een nieuwe datum is nu zaterdag 18 juni 2022 gekozen.

Definitief besluit

Ruim een jaar na de uitbraak van het coronavirus in ons land hebben de besmettingscijfers nog geen dalende tendens vertoond. Toch gloort er hoop. De verwachting is dat halverwege 2021 een groot aantal mensen al één vaccinatie heeft gehad. Ondanks dat ‘zonnige’ vooruitzicht heeft het bestuur van de Stichting NK Straatmuzikanten eind april, na uitvoerig overleg, een definitief besluit genomen over het NK Straatmuzikanten. Er is toen besloten een streep door het muziekevenement te zetten.

“Helaas en natuurlijk heel erg jammer. Wij willen duidelijkheid daarover geven. Vandaar ons besluit”, zegt Tonny Dulos, initiator van het evenement en tevens bestuurslid van de Stichting NK Straatmuzikanten Elst.

“Even hebben wij als organisatie gedacht aan een kleinere opzet van het NKS. Die mogelijkheid werd geopperd omdat wij in plaats van het maximale aantal van 38 deelnemers tot en met half april maar zeventien aanmeldingen binnen hebben. Potentiële deelnemers wachten uiteraard ook af of de versoepelingen van de maatregelen echt door zouden gaan.”

Samen

Samen met het NK Straatmuzikanten zou ook dit jaar de Vrijetijdsmarkt Overbetuwe plaatsvinden. “Dat hadden wij vorig jaar na de afgelasting in principe al met elkaar afgesproken. Het concept van de Vrijetijdsmarkt past prima bij ons evenement”, vindt Paul Lapian, voorzitter van de Stichting NK Straatmuzikanten.

“Begin februari hebben wij, Mariël de Vries van VTM en ik, nog met elkaar gesproken over de mogelijkheid van een aangepaste versie van beide evenementen. De leden van VTM zagen dat niet zitten, omdat vanwege de coronamaatregelen zoals de anderhalve meter afstand, het aantal kramen dan gehalveerd zou zijn.” Mariël de Vries daarover: “Wij zijn toch voorbereidingen en dus kosten gaan maken voor een Vrijetijdsmarkt. Dit jaar zal voor ons een groot financieel risico inhouden op het moment dat deze toch niet door kan gaan. Wij hebben er een hard hoofd in dat er een (compacte) markt, zoals wij voor ogen hebben, door kan gaan voor de zomer.”

Die twijfels die de VTM-leden hebben, werden ook gedeeld door de leden van NKS. “Vanuit de gemeente kregen wij een gedeelte uit het Handelingsperspectief Evenementen van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland Midden. Bij het doornemen ervan zijn wij tot de conclusie gekomen dat wij opnieuw een streep door ons evenement moesten zetten”, aldus Lapian.

♦♦♦

Cookieinstellingen