Randwijkse Waarden project Heteren is bijna afgerond

Het nieuwe bord bij de Randwijkse Waarden
Het nieuwe bord bij de Randwijkse Waarden
Foto: Overbetuwe Nieuws

Heteren – De Randwijkse Waarden ofwel de nieuwe voortuin van het dorp is bijna klaar. 1 april 2021 vond de oplevering van het grootste gedeelte aan de gemeente plaats. De inrichting is bijna klaar en wordt samen met alle gronden in de komende periode overgedragen aan het Geldersch Landschap en Kasteelen. De volgende fase dient zich aan: het is aan de bewoners van Heteren de voortuin tot volle rijkdom te brengen en er komt nog een toegift.

De natuur is nu aan zet

Als je nu de Randwijkse waarden inloopt zie je direct de grote metamorfose: het strand, de wandelpaden, de vogelkijkwand, het uitkijkpunt, de passantenhaven, de vissteiger, het hondenlosloopveld. En natuurlijk de vele wandelaars, spelende kinderen en blije honden. Het is geweldig om te zien dat iedereen er al direct veel gebruik van maakt. De boel is alleen nu nog een beetje kaal. De natuur is nu aan zet en moet daartoe wel de kans krijgen, best wel een uitdaging.

Daarvoor zijn borden geplaatst en wordt er de komende tijd meer toezicht gehouden totdat Geldersch Landschap en Kasteelen (GLK) het beheer en toezicht overneemt. Dat zal voor de zomer 2021 gaan plaatsvinden.

Tot september 2023 ophoogzand winning

Het zand dat Dekker Groep nu omhoog haalt is geschikt voor onder de stoep en in de speeltuin, dus voor de aannemerij. Dat is nog een onderdeel van de gemaakte afspraken die ze binnen de vergunningstermijn voor september 2023 moeten afronden.

Voor de winning van het ophoogzand zetten we kleinere schepen in, die veel minder aanwezig zijn dan de grote drijvende zandfabriek die er tot voor kort lag. Deze kleine winschepen hebben geen ontwateringszeven, waardoor ze minder geluid en trillingen produceren. Dekker Groep verwacht dus niet dat de omgeving ervan hinder ondervindt. En mocht dat toch optreden dan zoeken ze direct een oplossing.

Een toegift 

Dekker Groep heeft ook nieuwe plannen, ingegeven door wensen vanuit de gemeenschap:

  • Een blijvende steilwand voor oeverzwaluwen maken aan de rand van een eiland.
  • De dijkafrit ter hoogte van de Kastanjelaan voor mindervaliden geschikt maken.
  • Het wandelnetwerk in het dorp uitbreiden met nog een wandelpad.
  • Twee amfibiepoelen aanleggen.

Dit alles is een toegift aan Heteren mogelijk gemaakt door de winning van extra zand. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat ze in de diepte meer ophoogzand kunnen winnen dan ze oorspronkelijk berekend hadden. Daarvoor heeft Dekker Groep een vergunningswijziging bij de provincie ingediend. Deze is in te zien vanaf omstreeks eind mei 2021 bij de provincie. Zodra de vergunning is gewijzigd, kunnen ze hun beloftes gaan inlossen.

Balanceren voor balans

Dekker Groep kijken terug op een bijzondere tijd. Een tijd van plannen ontwikkelen en uitvoeren, samen met klankbordgroepleden en de gemeente. Daar was veel afstemming voor nodig en flexibiliteit. Gaandeweg lopen zaken soms anders dan je van tevoren samen had bedacht. Een geval van voortschrijdend inzicht, veranderende wetgeving of van doorslaand succes. De toeloop op het de Randwijkse Waarden is zo groot, dat de natuur nog niet echt tot ontwikkeling komt.

Stichting de Put is voornemens het beheer van het recreatiedeel op zich te nemen. Ze voert daartoe overleg met GLK, de toekomstige beheerder van het geheel. Als beheerorganisatie zal GLK agrarisch natuurbeheer toepassen. Rijkswaterstaat heeft ook zijn eisen, het is immers buitendijks gebied dat bij hoogwater geen belemmering mag vormen. Zo zijn er veel partijen en zaken die allemaal aandacht vragen. Af en toe was de uitvoering best spannend. Zeker waar het de zandwinning betrof, tezamen met recreatie op zomerse dagen. De extra inspanningen om de veiligheid te waarborgen, hebben gelukkig vruchten afgeworpen, dankzij de medewerking van iedereen.

Geen boten op de plas

Het is vanzelfsprekend dat zolang we op de plas werken met manoeuvrerende schepen en staalkabels in het water, ook nu nog de veiligheid voorop staat. Vandaar dat de plas verboden toegang blijft voor boten. De passantenhaven mag binnenkort wel gebruikt worden. Daarvoor komt een aangepast bord.

We hopen op een prachtige zomer waarin weer meer kan. Zodra de pandemie onder controle is gaat de Dekker Groep met de bewoners van Heteren vieren wat gezamenlijk is neergezet.

Bron: Dekker Groep

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen