“Welkom terug in de Betuwe-diner” in het Dorpshuis Hemmen is uitgesteld

Foto: Светлана Бердник via Pixabay

Hemmen – Dorpsvereniging Hemmen heeft moeten besluiten om het ‘Welkom terug in de Betuwe-diner’ uit te stellen. I.v.m. de Coronamaatregelen zien zij geen mogelijkheden het diner dit jaar te organiseren. Het diner staat nu gepland op 11 juni 2022. Je kunt hiervoor nog steeds doneren bij de komende rondes van Overbetuwe Doet.

Het blijft wel als activiteit op het verlanglijstje staan van de dorpsvereniging. De aanhouder wint nietwaar? Je kunt dus bij elke ronde van de waardecheques OverbetuweDoet blijven doneren.

Diner geannuleerd

Het ‘Welkom terug in de Betuwe-diner’ stond gepland in juni en later in oktober 2020, maar deze werd door de coronamaatregelen geannuleerd. De datum waar het hopelijk wel door kan gaan staat nu op 11 juni 2022. Het diner zal georganiseerd worden in Dorpshuis De Oude School in Hemmen. De temperaturen in juni zijn dan hopelijk goed genoeg om het diner zowel binnen in als buiten bij het Dorpshuis te serveren zodat we minimaal 85 deelnemers en maximaal 120 kunnen huisvesten.

Initiatief 

Het “Welkom terug in de Betuwe-diner” was georganiseerd in 2020 rondom de activiteiten voor het 75e bevrijdingsjaar van Nederland. Het zou plaats vinden tijdens de periode in 1945 waarin veel Betuwenaren na een evacuatie weer terugkeerden naar hun huizen. De mensen kwamen terug in juni/juli 1945 naar een zwaar gehavend dorp waar vrijwel niets meer was. Er was immers veel vernietigd door de hevige gevechten in de Betuwe.

Nergens in Nederland is zoveel gevochten als in de Betuwe. Ook waren huizen vernietigd of zwaar beschadigd door de overstromingen in Overbetuwe. In december 1944 werd de Rijndijk bij Elden opgeblazen en door de hoge waterstand stroomde het rivierwater Overbetuwe in. Het water steeg bij huizen tot aan de dakgoot, boomgaarden werden vernietigd en dieren gedood.

Terug naar huis en haard

De terugkeer van Betuwenaren naar hun gehavende huizen en dorpen wil de dorpsvereniging dus aangrijpen om een ‘Welkom terug in de Betuwe-diner’ te organiseren in de Oude Dorpsschool in het mooie Hemmen. Een ‘sober’ diner met zo mogelijk de ingrediënten die er destijds te krijgen waren. Deelnemers betalen een kleine bijdrage. Om de resterende kosten als ook kosten zoals koffie/thee, drankjes, maar ook de muziek te dekken, willen ze dit initiatief middels de waardecheques van OverbetuweDoet inbrengen. Bij de volgende ronde is het weer mogelijk om jouw waardecheque aan dit initiatief te doneren.

♦♦♦

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden