Zettenaren maken met Jeroen Pronk een opvallend graffiti kunstwerk van kleuterschool

Zetten – De graffiti zit erop! De hitte trotserend gingen inwoners van Zetten samen met graffiti kunstenaar Jeroen van Pronk-Stukken aan de slag om het voormalig kleuterschool mooier te maken. Het resultaat mag gezien worden!

De tekst Verval & Bloei mocht iedereen die zich had aangemeld een deel inkleuren. Kinderen gingen samen met Jeroen aan de slag met het kunstwerk. Het was behoorlijk heet door de zon maar met diverse parasols, blikje drinken en ijsjes kon iedereen het hoofd koel houden.

Aan de slag

Jeroen had het thema van het kunstwerk Verval & Bloei al op de muur geschreven in graffiti letters. Daarbij kwam de tekst van het gedicht te staan dat speciaal voor dit initiatief is gemaakt. Het pand aan de linkerkant blijft onaangeroerd, waardoor het symbool staat voor verval. De rechterkant drukt symbolisch groei uit.

Jeroen doet al 16 jaar aan graffiti, vroeger was hij op straat in Zetten en Andelst te vinden en nu maakt hij alleen mooie legale kunstwerken.

“Als je de tijd neemt dan kan je mooie werken creëren,” aldus Jeroen.

De drie teams die meehielpen met het kunstwerk legde Jeroen uit waar graffiti vandaan kwam, een klein stukje kunstgeschiedenis. Daarna kregen ze instructies hoe ze met de spuitbussen om moeten gaan en hoe ze de verf op de juiste manier op de muur konden spuiten. Daarna gingen ze enthousiast aan de slag. Iedereen mocht twee kleuren gebruiken. In een half uur tijd waren ze gedreven bezig om de letters nog mooier te maken. Voor velen was het de eerste ervaring met verven met een spuitbus. Jeroen maakte het kunstwerk nog meer bijzonder door een hommel, een klaproos en een stokroos erbij te spuiten. Het resultaat is te bewonderen aan de Wouterplasstraat in Zetten, achter het Julianaplein.

Verbinding

Miriam en Jolanda van Forte Welzijn lieten weten hoe mooi ze het initiatief vonden waarbij verbinding ontstond tussen jong en oud, tussen diverse doelgroepen en tussen verval en bloei.

Louise Maas, de initiatiefneemster was ontroerd over alle hulp die ze kreeg. Het begon met een idee dat al snel door de gemeente werd opgepakt. Forte Welzijn zorgde voor de praktische invulling. De keuze voor de artiest was gauw gemaakt, want Jeroen kenden ze al vanuit Forte jongerenwerk. Fred Egging uit Zetten raakte zo geïnspireerd tijdens zijn eerste bezoek aan de locatie van de voormalige kleuterschool dat hij meteen dezelfde dag een gedicht geschreven.

Gedicht Verval en Bloei

Een ruïne

Een bouwval

Een stil vergeten plek

Tussen oude stenen, ontspruit een nieuwe stek

Je bent al eeuwen uit de tijd, en rijp voor de sloop

Toch zie ik mooie rozen, de bloem van de hoop

Voor het verweefde schoolplein, voor de houten ramen

Daar komen verval en bloei, tezamen

Heel mooi samen

(Geschreven door Fred Egging)

Buurtbewoners reageerden enthousiast op het project. Verschillende buurtbewoners kwamen kijken en tafels en banken kregen een plekje in de schaduw met uitzicht op de kunstenaars. Iedereen bleef wat langer voor een praatje. Het resultaat viel bij iedereen in de smaak. En Louise, die is erg blij met haar nieuwe uitzicht op dit kunstwerk.

Lees ook: Voormalige kleuterschool wordt middelpunt van Kunst in Zetten ‘Verval en bloei’

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail:[email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen