Onthulling gedenkbord Evert Wilhelmus Hoksbergen in Randwijk

Randwijk – Evert Wilhelmus Hoksbergen is een van de vele mannen die in de tweede wereldoorlog tegen de Duitse bezetting heeft gevochten. Hij is pas 20 jaar toen hij op 19 maart 1934 zijn militaire training krijgt en ingedeeld wordt bij 1-II-8RI. Helaas mocht hij het einde van de oorlog niet meer meemaken. Zijn verhaal is te lezen op het nieuwe gedenkbord dat bij de begraafplaats in Randwijk is onthuld.

Gemeente Overbetuwe heeft meegewerkt om dit gedenkbord mogelijk te maken. Het ontwerp van het bord lag in handen van Herman Dijenborgh van Beyond Illusions en het is gemaakt door POL Heteren. De paal waarop het gemonteerd is, is gefabriceerd door LOGRAN Las- en Constructiebedrijf BV.

Evert HoksbergenStory telling

Mark van Eldik, voorzitter van het Oranje Comité Heteren, is ruim een jaar bezig geweest met het realiseren van het gedenkbord van Evert Wilhelmus Hoksbergen. Peter Teunissen, familie van Evert heeft hiervoor de aanzet gegeven. Peter Teunissen drukte namens de familie van Evert, die ook gedeeltelijk aanwezig was, zijn dank uit tijdens een emotionele toespraak. Frank van de Linden sprak namens het Oranje Comité en wethouder Wijnte Hol namens gemeente Overbetuwe.

Gedurende de dodenherdenking op 4 mei is bij de begraafplaats in Heteren uitgebreid stilgestaan bij het verhaal van Evert Wilhelmus Hoksbergen, inwoner uit Randwijk van de voormalig Gemeente Heteren. De beelden van Evert stonden op een grote banner, waarop hij liggend in zijn uniform ontspannen in de camera kijkt. Deze foto is ook gebruikt voor deze plaquette. Evert vocht voor onze vrijheid tegen Nazi Duitsland.

Zoals we op 4 mei in Heteren altijd zeggen, herdenken gaat om “story telling”, het doorgeven van verhalen aan huidige en toekomstige generaties. En nu is het verhaal van Evert Wilhelmus Hoksbergen vastgelegd in zijn woonplaats Randwijk. Opdat ook zijn naam niet wordt vergeten.

zei Frank van der Linden in zijn toespraak. Na de onthulling legden familieleden van Evert en de vertegenwoordigers van gemeente Overbetuwe bloemen bij het monument.

Evert Wilhelmus Hoksbergen

Evert Wilhelmus Hoksbergen, geboren 27-01-1914 te Randwijk gemeente Heteren. De derde zoon van Piet en Hanne Hoksbergen-Bos. Steenfabriekarbeider. Evert komt op in Arnhem op 19 maart 1934 in de Menno van Coehoornkazerne. Hij wordt ingedeeld bij 1-II-8RI. Zes maanden lang wordt hij daar getraind en na de eindoefening in augustus 1934 gaat hij op 1 september met groot verlof.

Op 15 augustus 1938 wordt hij weer gemobiliseerd voor twee weken vanwege de Sudetencrisis. Hierna gaat hij weer met groot verlof op 1 oktober 1938. Als in augustus 1939 de voormobilisatie wordt afgekondigd moet Evert weer naar de Menno van Coehoornkazerne in Arnhem. Na een paar dagen wordt de algehele mobilisatie afgekondigd en is Evert ingedeeld als vaandelwacht bij staf 8RI. Hij deed gedurende de mobilisatie, naast zijn functie als vaandelwacht, diverse andere taken. Zo was hij ordonnans en manusje van alles voor de majoors Joosten en van Exel. De geestelijk dienstverleners van het regiment.

Ook was hij een soort van huismeester van huize “de Zandheuvel”, hoofdkwartier van C-8RI tijdens de mobilisatie. Ingekwartierd bij de familie van de Peppel aan de Nieuwe Veenendaalseweg, samen met zijn kameraad Hannes van Gelderen. Gerespecteerd en geliefd door velen, altijd hetzelfde gehumeurd volgens zijn medevaandelwachters en kameraden. Op 10 mei 1940 gaan de militairen de stellingen op de Grebbeberg innemen.

Laatste dagen

Evert zit bij de Friese Ruiter aan het uiteinde van een loopgraaf in de prikkeldraadversperring in de commandopost van C-8RI, overste Hennink. Gedurende de aanvallen in de namiddag op 13 mei door penetrerende Duitse patrouilles houdt Evert en zijn maten van de vaandelwacht dapper stand. Ook worden ze bestookt door zware Duitse Artillerie. Tijdens deze aanval worden de lichte mitrailleurs ingezet. Waarbij onder andere door Evert onder leiding van sergeant Grisel onderhoud aan is gepleegd nadat deze de CP 8RI bereikt hebben. Deze waren nodig de aanval op de draadversperring af te slaan. De vaandelwacht houdt stand. De aanval wordt afgeslagen.

Die avond gaat de overste en zijn commandopost bezetting, bestaande uit mannen van diverse onderdelen, op weg naar de Rijn. Bij de steenfabriek Vogelenzang, achter de aarden wal, wordt een verdediging opgezet. Tijdens deze verdediging is Evert gesneuveld door een granaatscherf afkomstig van Duits artillerievuur en in een veldgraf begraven. Op of omstreeks 3 juni 1940 wordt Everts lichaam overgebracht naar het ereveld op de Grebbeberg en in rij 7 begraven.

Bezoek Evert

Het gedenkbord is voor iedereen toegankelijk en is te vinden aan de Bredeweg in Randwijk. Laat zijn verhaal op je inwerken zodat de nagedachtenis van Evert Wilhelmus Hoksbergen levend blijft.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen