Onderzoek naar haalbaarheid drijvend zonnepark Eisenhowerplas Elst

Onderzoek naar een drijvend zonnepark
Foto: Samuel Faber via Pixabay

Elst – Is het mogelijk om in een deel van de Eisenhowerplas in Elst een drijvend zonnepark aan te leggen? K3 Gebiedsontwikkeling en Vattenfall gaan dat de komende tijd onderzoeken. Onder meer de landschappelijke inpassing, het draagvlak, de financiële haalbaarheid en de mogelijkheden om financieel te participeren worden onderzocht.

De gemeente Overbetuwe verleent medewerking aan de onderzoeken vanuit haar gemeentelijke rol. K3/Vattenfall zijn gezamenlijk initiatiefnemer van het zonnepark en dragen alle kosten. De intentieovereenkomst waarin K3 /Vattenfall afspraken maken met Overbetuwe over de onderzoeken, is de eerste  formele stap in het proces. Mocht uit de onderzoeken blijken dat een zonnepark haalbaar is op deze locatie, dan volgt ook nog de ruimtelijke procedure. De huidige bestemming staat geen zonnepark toe.

Aamseplas oftewel Eisenhouwerplas

De Eisenhowerplas (ook bekend als de Aamseplas) ligt op bedrijventerrein de Aam, langs de snelweg A325. Het  grootste deel van de plas is eigendom van de gemeente Overbetuwe. Al eerder, in 2016, had de Stichting Betuwe Energie plannen om hier een drijvend zonnepark aan te leggen. Het lukte toen echter niet om de benodigde subsidie rond te krijgen. Nu willen K3/Vattenfall nader onderzoek doen naar de mogelijkheden van een zonnepark op deze locatie.

Voorwaarden 

De gemeente Overbetuwe wil uiterlijk in 2050 energieneutraal zijn. Het opwekken van duurzame energie zoals zonne energie draagt daaraan bij. Daarom is de gemeente bereid mee na te denken over de mogelijkheden van een  zonnepark in de Eisenhowerplas. Wel stelt de gemeente diverse voorwaarden. Zo geldt als uitgangspunt dat gestreefd  moet worden naar een situatie dat omliggende bedrijven of inwoners van Overbetuwe voor 50 procent of meer financieel kunnen deelnemen in het zonnepark.

Ook moeten K3/Vattenfall hen betrekken bij de verdere uitwerking van  de plannen. De Stichting Parkmanagement Overbetuwe, waarin bedrijven op de Aam verenigd zijn, is voor de  initiatiefnemers een belangrijke gesprekspartner, om te bekijken hoe de bedrijven financieel kunnen deelnemen én of  er mogelijkheden zijn hoe bedrijven eventueel rechtstreeks stroom van het zonnepark kunnen afnemen.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail:[email protected].

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen