Drie wethouders maken parachute sprong boven Airborne gebied

Foto: Gemeente Ede

Wethouders Wijne Hol (Overbetuwe), Jan Dellen (Arnhem) en Leon Meijer (Ede) stapten vrijdag uit een vliegtuig boven Deelen. De wethouders, alle drie bestuurder in een Airborne gemeente, namen deel aan operatie Falcon Leap. Aan deze NAVO oefening namen deze week 1000 militairen uit onder meer Nederland, Polen, Duitsland, Portugal, Bulgarije en de VS deel. Ze oefenden met parachutespringen.

Vastgemaakt aan een militair stapten de drie wethouders op 3 km hoogte uit een vliegtuig om vervolgens een minuut lang in een vrije val naar beneden te suizen. Toen  de parachute vervolgens opende, kregen ze een geweldig uitzicht over hun Gelderland en landden ze op vliegveld Deelen. Met hun sprong toonden de wethouders hun betrokkenheid bij de vele militairen die elk jaar de herdenking van de slag om Arnhem, de luchtlanding op de hei bij Ede en in Driel, tastbaar maken.

Tweede sprong ging wel door

Afgelopen woensdag stonden de wethouders ook al klaar bij de vliegbasis in Eindhoven om aan boord te gaan voor hun sprong. Door het laaghangend wolkendek ging die sprong niet door. Ze kregen een herkansing op vrijdag uit het vliegveld te springen.

Omdat vliegveld Deelen militair terrein is, waren er geen bezoekers aanwezig bij de landing.

“De oefening Falcon Leap van 11 Luchtmobiele Brigade sluit aan bij dat waar de Airborne Region voor staat: herdenken, beseffen en beleven van Operatie Market Garden. Militairen van vele nationaliteiten nemen deel aan deze oefening waaronder ook militairen van de Poolse 6eBrigade. Deze dragen de historie uit van de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade die in 1944 boven Driel werden gedropt. Zij zijn zaterdag ook aanwezig bij de Polenherdenking in Driel. Tijdens de kennismaking op Vliegbasis Eindhoven kwam het herdenken, beseffen en beleven ook nadrukkelijk naar voren in de gesprekken met de parachutisten. Dat ik vandaag deel uit mag maken van deze oefening en zelf kan ervaren hoe dat ongeveer 77 jaar geleden moet zijn geweest, vind ik als bestuurder van de Airborne Region een bijzondere ervaring, omdat wij niet mogen vergeten”, 

aldus wethouder Hol van de gemeente Overbetuwe.

Kippenvel en waardering

‘’De Airborne herdenking wordt elk jaar intenser herdacht. De Airborne vlaggen zie je in heel Arnhem. Nu mee gaan met de Luchtmobiele Brigade in het teken van de herdenking geeft mij extra kippenvel. Wat de mannen en vrouwen van Defensie doen voor ons land is geweldig. Om dan samen uit een vliegtuig parachute te springen, geeft voor mij direct de emotionele verbinding met vrijheid, 1 van onze kernwaarden van onze Arnhemse stad. Geweldig om hieraan mee te mogen doen en grote waardering voor deze mensen”, vertelt wethouder Jan van Dellen van de gemeente Arnhem.

Als je denk aan Market Garden, de slag om Arnhem, dan komt het beeld van paratroopers naar boven. Vooral omdat we dat gelukkig elk jaar herdenken met onder andere luchtlandingen. Naast mijn enorme waardering voor de bevrijders van toen, wil ik ook mijn betrokkenheid tonen bij al die militairen die elk jaar ons helpen bij die herdenking. En wat is dan passender dan met hen uit een vliegtuig te springen. Nu heb ik geen hoogte vrees. Maar denk niet dat mijn hart niet wat snellen tekeer gaat als op 3 km hoogte de deur van het vliegtuig open gaat en ik vastgeklonken aan een militair aan mijn vrije val begin”, aldus wethouder Leon Meijer van de gemeente Ede.

♦♦♦

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen