Herveld Andelst Schoon; nieuwe zwerfafvalbrigade officieel van start

Herveld/Andelst – Zwerfafvalbrigade Herveld Andelst Schoon is zaterdag 18 september officieel van start gegaan, het perfecte tijdstip want het was ook World Cleanup Day. Het is een gezamenlijk initiatief van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en gemeente Overbetuwe.

Wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder hield niet alleen een toespraak, hij liep ook een ronde mee om zwerfafval in te zamelen. Hij zegt trots te zijn op de mensen die meedoen met de zwerfafvalbrigade en hoopt dat de groep zal groeien zodat de omgeving steeds schoner wordt.

Betrokken wethouder

Dimitri:

“3,5 jaar geleden zijn we als gemeente met de zwerfafvalbrigades begonnen. Vandaag is een speciale dag want 18 september is het World Cleanup Day, in 180 andere landen over de hele wereld is men bezig met afval in te zamelen. Het is mooi dat er een stuk bewustwording is.”

Zijn doel is om de aarde een stuk mooier te maken en beter achter te laten dan toen hij hier op deze wereld kwam.

Dimitri waardeert de inzet van de zwerfafvalbrigade die Herveld en Andelst schoner wil maken. Hij is blij met deze nieuwe brigade en hij belooft dat hij in de toekomst mee zal lopen om afval op te halen. Om samen te laten zien en trots te zijn dat deze groep dit wil en mag doen.

Onze wethouder Dimitri had zijn eigen knijper meegenomen, want ook hij liep een ronde mee met de zwerfafvalbrigade. Hij is van mening dat het zijn eigen verantwoordelijkheid is als inwoner van deze gemeente om troep, al is het van een ander, op te ruimen. Hij roept mensen op als ze een stuk gaan fietsen of wandelen om het afval dat ze tegen komen mee nemen om het in vuilnisbak te gooien. “Zo houden we met zijn allen onze omgeving, onze gemeente, een stuk schoner”, aldus de wethouder.

Drie zakken vol

Na de toespraak vertrok de groep met grijpstokken, handschoenen, vuilniszakken en een hesje in drie richtingen vanaf het plein. Sigarettenpeuken, snoepwikkels, blikjes, mondkapjes, een rivierkreeft, stukjes prikkeldraad en zelfs een kapotte winkelmandje. Je kon het zo gek niet bedenken of het werd in de zak gestopt. Aan het eind van een uur lang afval inzamelen was het resultaat drie volle zakken afval. Deze worden door de gemeente opgehaald en naar de milieu straat gebracht.

De hesjes moesten aan het eind van de middag weer worden ingeleverd. Daar komen nieuwe hesjes met de opdruk “Herveld Andelst Schoon” voor in de plaats zodat iedereen kan zien wie erbij hoort. Er is een Whats-app groep aangemaakt waarin iedereen kan laten weten wanneer ze op pad gaan, alleen of met meerdere personen.

Doe je mee?

Wil jij ook een zwerfafvalbrigade beginnen, of haal jij al afval op uit jouw omgeving? De gemeente wil daarbij helpen en stelt spullen beschikbaar voor jou. Van PBM, grijpers tot vuilniszakken. Ze halen de vuilniszakken gratis op zodat jij alleen maar hoeft op te ruimen. Stuur een mail naar gemeente Overbetuwe als je hier gebruik van wilt maken.

♦♦♦

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen