Jubileumfeest in dorpshuis De Hoendrik: 50 jarig bestaan

Foto: De Hoendrik

Herveld/Andelst – Het is wat, al 50 jaar een verenigingsgebouw, het dorpshuis De Hoendrik. Een centraal punt in de dorpen waar mensen graag samenkomen om met elkaar te vieren. En als er niks te vieren valt, dan is het fijn om elkaar te ontmoeten en bij te praten.

Zaterdag 6 november viert dorpshuis De Hoendrik het 50-jarige jubileum.

“Het voelt bijna als een huwelijksjubileum! Door dik en dun, in goede en minder goede tijden, wij blijven ons dorpshuis trouw! We blijven De Hoendrik vullen met gezelligheid, vriendschap en activiteiten georganiseerd door verschillende verenigingen en diverse mensen. Iedereen is welkom om zijn/haar ideeën met anderen te delen.”

aldus Jeanette namens het bestuur en de beheerders.

Het begon met een plan

Vijftig jaar geleden woonden in Herveld en Andelst drie mannen die het fundament van het dorpshuis legden. Jan Mathijssen, Herman van Baal en Piet van Hal, ook wel de “drie musketiers” genoemd. Jan kwam op het idee om de dorpskernen Herveld en Andelst een “hart” te geven. Hij wilde heel graag een dorpshuis realiseren en vroeg de hulp van Herman en Piet. Zij waren beiden al heel actief in het verenigingsleven.

De “musketiers” zochten veel vrijwilligers bij elkaar die bereid waren te helpen bij het realiseren van een dorpshuis. Er was subsidie beschikbaar, maar men diende zelf ook een deel van de stichtingskosten in te brengen.

Ook toen al waren de dorpsgenoten creatief in het uitwerken van ideeën. Er werd een huis-aan-huis actie gehouden, een dorpsmarkt, een loterij, een festival en als klapper op de vuurpijl een boerenbruiloft. Het inmiddels historische hoogtepunt, toen het echtpaar Piet van ’t Sand en Greet Wagen (alias Piet Frentz en Gré van dePol-Veens) trouwden op 20 september 1970 met elkaar gaven ze een boerenbruiloft van twee dagen. Herveld en Andelst vierde feest en het bracht zelfs nog geld op.

Toen kwam de bouw

Uiteindelijk konden de plannen voor de bouw gerealiseerd worden door een subsidie, een lening van Stichting ’t Kruispunt en het eigen geld. De bouwcommissie wordt gevormd door Jan Mathijssen, Herman van Baal en Frits Schaars. De eerste steen werd gelegd op 27 augustus 1971 door Dorus Vens (toenmalig oudste inwoner van Herveld-Andelst). Hij werd daarbij geassisteerd door Karin Beumer. Zij is geboren in 1969, het statutaire oprichtingsjaar van “ons Dorpshuis”.

Bertus Merkus bedacht de tekst voor de eerste steen: Samen Leven, Samen Streven. Zelfs nu nog zijn er veel mensen uit Herveld-Andelst die actief zijn in het verenigingsleven. Gedrevenheid om vrijwilligerswerk te doen zit in hun genen.  Het streven om het hart van de dorpen gezond te houden en te zorgen dat het blijft kloppen wordt door veel inwoners van beide dorpen gedragen. En dat is ook nodig, want je kunt het niet alleen. In het rijke en diverse verenigingsleven wordt er regelmatig door enthousiaste dorpsgenoten een activiteit georganiseerd. En waar feest gevierd kan worden, dáár gaan we met zijn allen graag naar toe.

De realisatie van De Hoendrik

Een ontmoetingscentrum voor jong en oud. Er zijn veel verenigingen ontstaan, waarvoor vrijwilligers hun uiterste best doen om het hun leden naar de zin te maken. Dolle dagen beleven met dorpsgenoten. Lekker wandelen door de Betuwe. Genieten van de bogen die door buurtgenoten zijn gebouwd. Over de kermis flaneren. Genieten van een potje kaarten met leeftijdsgenoten. Een avondje bridgen. Sporten. Gezellig kletsen met leeftijdsgenoten. Een mooi boek lenen. Gewoon wat drinken aan de bar. Kortom: er is voor iedereen wel wat te beleven.

Uiteindelijk moest er een nieuw onderkomen worden gebouwd. Na ups en downs staat er nu een geweldig en modern verenigingsgebouw in Herveld-Andelst, De Hoendrik. De letterlijke vertaling van de hoenderik is een plukmand met genoeg ruimte voor allerlei fruit. Deze Hoendrik is groot genoeg, er kan altijd nog wat bij.

En dan nu het jubileumfeest

Op 6 november 2021 is het 50 jaar geleden dat de toenmalige burgemeester Labree het dorpshuis officieel opende. Dat willen ze niet ongemerkt voorbij laten gaan. Iedereen is van harte uitgenodigd op het jubileumfeest. 6 November wordt een dag van herkenning, door het delen van belevenissen die je hebt meegemaakt in de loop van de jaren in De Hoendrik. Het zal een feestdag en -avond worden waar nog lang over nagepraat zal worden en waarop men geniet van het vernieuwde “hart”.

  • Van 10.00 tot 12.00 uur worden alle verenigingen in het zonnetje gezet. Zij mogen zich aan iedereen presenteren.
  • Vanaf 14.30 tot 17.00 uur is er een receptie en vindt de officiële opening plaats.
  • Om 20.00 uur begint het avondfeest. De entree is gratis!

Het bestuur en de beheerders van De Hoendrik verwelkomen alle dorpsgenoten met familie en vrienden. Met het 50 jaar oude motto: “Samen Leven, Samen Streven”!

Bron: dorpskrant Herveld Andelst

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan voor adverteren contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected]. De redactie is te bereiken via [email protected].

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen