Gemeente Overbetuwe welwillend tegenover noodopvang vluchtelingen

Burgemeester positief over noodopvang
Foto: Raadvergadering 9 nov 21

Elst – Gemeente Overbetuwe geeft gehoor aan de oproep van rijksoverheid en de provincie om vluchtelingen en statushouders een noodopvang te bieden. De nood onder deze groepen is hoog.

Burgemeester Patricia Hoytink-Roubos benadrukte wel dat de noodopvang moet voldoen aan een aantal randvoorwaarden. Het gaat om zo’n 100 vluchtelingen. Het is niet de bedoeling om statushouders op te vangen. De volledige raad stemde voor deze motie.

Overleg met COA

Gemeente Overbetuwe is in overleg met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) om te kijken hoe ze bij kunnen dragen met bestaande gebouwen, passend bij de grootte van de gemeente en omgeving. Daarbij moet gekeken worden aan welke voorwaarden moet worden voldaan. Het zal niet ten koste gaan van beschikbare woonruimte van bestaande woningzoekenden, beloofde de burgemeester.

Portefeuillehouder en burgemeester Patricia Hoytink-Roubos vindt dat de gemeente de morele plicht heeft om hulp te bieden. Omdat er snelheid geboden is, wordt er binnen de gemeente gezocht naar “bestaande stenen” wat betekent naar woonlocaties die vrijwel direct ingezet kunnen worden. “Want alles wat een bouwplan behoeft duurt te lang om die nood op te gaan vangen”. Aldus de burgemeester.

Randvoorwaarden

Gemeente Overbetuwe heeft aan het COA een aantal randvoorwaarden voorgelegd.

  • Voorkeur voor vluchtelingen die uit onveilige situaties zijn gevlucht, niet uit economische redenen.
  • Voorkeur voor een gemengde samenstelling en dus niet een doelgroep.

De financiële lasten, personeelsinzet aanpassingen en andere zaken, draagt het COA mits het aantal plaatsen onder de 100 zit. De gemeente moet het dan wel zelf organiseren. Zodra de gemeente een voorstel heeft dat de goedkeuring heeft van het COA met de randvoorwaarden die gesteld zijn zal eerst overleg plaats vinden met de omwonenden. Gemeente Overbetuwe geeft de hoogste prioriteit aan de noodopvang zodat ze voor 15 december met een goed plan kunnen komen. Er is een brede inventarisatie gedaan en het doel is om de plaatsen dan beschikbaar te hebben.

Hoeveel en hoe lang

Het aantal vluchtelingen dat opgevangen kan worden hangt af van de grootte van de locatie. De locatie die ze nu op het oog hebben is kleinschalig en per direct beschikbaar. De noodopvang is voor een paar maanden kortdurende opvang voor vluchtelingen en niet voor statushouders.  Het vluchtelingenwerk, het sociaal kernteam en alle andere varianten zullen betrokken moeten worden om de vluchtelingen goed te kunnen begeleiden. De burgemeester sluit de mogelijkheid voor langdurige opvang in Overbetuwe niet uit.

De burgemeester en het college zijn blij over de steun vanuit de raad die ze voor dit belangrijke onderwerp krijgen. Maar passend bij de grootte van de gemeente en op een goede manier een bijdrage aan de noodopvang te kunnen leveren.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan voor adverteren contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected]. De redactie is te bereiken via [email protected].

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen