Help vogels en plant vogelbosjes met hulp van SLG en NMG

Merel in struik kardinaalsmuts
Foto: Han Bouwmeester

Na een succesvolle actie voor meer vogelbosjes in de Veluwe kunnen nu bewoners uit de regio Achterhoek en Rivierengebied meedoen. In de herfst en de winter eten sommige vogels en dieren de bessen van struiken en bomen. We kunnen deze vogels nu helpen met het aanplanten van vogelbosjes, dat zijn bosjes met vooral besdragende struiken zoals meidoorn, kardinaalsmuts, lijsterbes en Gelderse roos.

Vogelbosjes zijn vaak te vinden op het erf maar we kunnen ze ook aanplanten op overhoekjes in dorpen en steden. Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en Natuur en Milieu Gelderland (NMG) starten in de regio Achterhoek en Rivierengebied een actie voor meer vogelbosjes waar iedereen die een overhoekje heeft aan mee kan doen. Kijk voor meer informatie en aanmelden op de website van SLG.

Overhoekjes 

Boeren, burgers en buitenlui woonachtig in de regio Achterhoek en Rivierengebied kunnen deze vogelbosjes aanplanten op overhoekjes: stukjes land die op dit moment braak liggen. Dat kan zijn in het buitengebied maar ook in dorpen en steden liggen vaak stukje grond braak, zoals bij een bedrijventerrein of sportveld.

De soorten die in het bosje aangeplant worden, zijn vooral besdragende struiken als meidoorn, Gelderse roos, kardinaalsmuts en lijsterbes om vogels aan te trekken. Met streekeigen bosplantsoen maken we stukjes natuur die een waardevolle bijdrage leveren aan de versterking van de biodiversiteit en het vastleggen van CO2. Help je mee?

Voorwaarden en aanmelden

Heb je ongeveer 500m2 tot jouw beschikking voor een vogelbosje? Dan kun je meedoen met deze actie! Tegen een eigen bijdrage van € 0,40 per struik schaf je de beplanting aan voor de aanleg van een vogelbosje. Een adviseur van SLG bekijkt jouw aanvraag en stelt na goedkeuring het assortiment samen zodat het passend is in het landschap. De feestelijke uitdeeldag van de vogelbosjes in de Achterhoek is op 21 januari en in het Rivierengebied op 11 februari 2022.

Doe ook mee en plant een vogelbosje op jouw erf, in jouw dorp of bij jouw bedrijf! Kijk voor meer informatie, het aanmeldformulier en de voorwaarden op Actie Vogelbosjes. Aanmelden voor een vogelbosje in de regio Veluwe is helaas niet meer mogelijk vanwege de grote belangstelling.

Plan Boom

Dit is een actie van het landelijke project Plan Boom, dat in Gelderland wordt getrokken door Natuur en Milieu Gelderland en SLG. In de komende jaren dragen zij met Plan Boom bij aan het planten van 1 miljoen bomen in Gelderland. Iedereen kan daaraan bijdragen: overheden, buurtinitiatieven en grondeigenaren. Plan Boom wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. Kijk op Natuur en Milieu Gelderland Plan Boom voor meer mogelijkheden om mee te doen.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan voor adverteren contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected]. De redactie is te bereiken via [email protected].

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen