Knotgroep Valburg is op zoek naar vrijwilligers

Wilgen knotten
Foto: Marco Roosink via Pixabay

Valburg – Knotwilgen horen in het Hollandse landschap en zeker in het Gelderse. Zij waren het antwoord op de behoefte aan palen, wanden van huizen, banden voor het vastzetten van riet op daken, manden en matten voor dijkbescherming en meer. Knotwilgen werden individueel verpacht.

Nu proberen gemeenten, Staatsbosbeheer, waterschappen, de provinciale landschappen en andere natuur- en terreinbeheerders knotwilgen te behouden als parels van biodiversiteit. Ze zijn de favoriete nestplaats voor steenuiltjes.

Knotgroep Valburg is op zoek naar mensen (m/v) tussen de 18 en 80 jaar, die af en toe lekker bezig willen zijn in de open lucht, in een gezellig groepsverband. Zie jij het zitten? Wil jij jouw handen uit de mouw steken? Neem dan contact op met Hans van Bovene (06 – 543 222 78) of met Johan Snaar (06 – 272 911 63)

Knotgroep Valburg

Een knotwilg is mensenwerk. Hij moet geknot worden en wel eens in de vijf of zes jaar. Anders scheurt de boom uiteen of loopt de kans om Waterziekte te krijgen, waardoor het blad verwelkt en de takken afsterven. Wilgenknotten is essentieel Nederlands natuurbeheer. Vrijwilligers spelen daarbij wel een belangrijke rol.

Knotgroep Valburg bestaat al 30 jaar. De naam dateert uit de tijd toen het nog gemeente Valburg was. De groep vrijwilligers werken vooral langs de Waal in Andelst, Hemmen, Herveld, Loenen en Zetten. De groep bestaat uit zo’n 20 leden, die in wisselende samenstelling (men is vrij om te komen en gaan) bij elkaar komen om wilgen te knotten, takken te zagen, het bruikbare brandhout af te voeren en de kleinere takken te verbranden in een verwarmend vuurtje. Tussen november en april komen ze om de twee weken samen op zaterdagen tussen 10.00 en 14.00 uur, als het weer het toelaat. Ze drinken dan samen koffie en eten thuisgemaakte erwtensoep. De knotgroep krijgt subsidie van het Geldersch Landschap en gemeente Overbetuwe. Er wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en ze lopen zelfs in een geel-paars gemeentefleece.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan voor adverteren contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected]. De redactie is te bereiken via [email protected].

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen