Nieuwjaarstoespraak burgemeester over 2021 en het Toonbeeld

Burgemeester tijdens haar nieuwjaarstoespraak
Burgemeester tijdens haar nieuwjaarstoespraak
Foto: YT gemeente Overbetuwe

Burgemeester Patricia Hoytink-Roubos hield maandagavond haar nieuwjaarstoespraak.

Ze sprak hierin over de moeilijkheden waarmee we allemaal te maken hadden tijdens de voortdurende coronacrisis. Daarnaast bewonderde ze de veerkracht en doorzettingsvermogen van de inwoners en de flexibiliteit van de ondernemers van haar gemeente

Toespraak 2022

“2021 was een jaar met twee gezichten. We hadden aan de ene kant te maken met de voortdurende coronacrisis, waardoor helaas veel niet door kon gaan of op een aangepaste manier. Aan de andere kant heb ik prachtige voorbeelden gezien van inwoners die er het beste van maakten. Die in actie kwamen. Die nieuwe initiatieven namen.

Zo kwam op 29 september de 11-jarige Matz uit Andelst bij mij op bezoek. Matz wil graag een pumptrackbaantje in Herveld-Andelst realiseren om te bmx-en, skateboarden of te steppen. Daarvoor had Matz 108 handtekeningen verzameld.

Zijn actie vind ik typerend voor de kracht binnen gemeente Overbetuwe. Een gemeente met ondernemende inwoners die er met elkaar iets moois van willen maken.

Toch was dit het afgelopen jaar niet makkelijk. Er werd een stevig beroep gedaan op ons doorzettingsvermogen én onze veerkracht. En ik heb enorm veel bewondering voor uw veerkracht… en de flexibiliteit van onze ondernemers, verenigingen en organisaties.

Denkend in mogelijkheden

In Oosterhout werd er bijvoorbeeld een alternatieve burendag georganiseerd met een puzzeltocht en een kabouterpad. Een originele manier om het dorp te verkennen en elkaar te ontmoeten. En in verschillende kernen kon er toch een Sinterklaasintocht plaatsvinden. Ik was zelf bij de intocht in Driel. Stichting De SintKan bestaat dit jaar 15 jaar en ik was onder de indruk van de manier waarop ze er ondanks de beperkingen toch een mooi feest voor alle kinderen van wisten te maken.

We hebben afgelopen jaar als gemeenschap laten zien dat we samen door deze crisis heen kunnen komen en dat we blijven omzien naar elkaar. Zo zag ik bijvoorbeeld in Slijk-Ewijk bij het witte kerkje een boom vol potjes. In die potjes zaten acties die dorpsgenoten bereid zijn te doen voor de ander. Dit initiatief is een onderdeel van de dorpendeal Slijk-Ewijk, met als doel om een leefbaar dorp te blijven. De inwoners slaan daarvoor de handen in één om samen een toekomstplan op te stellen. In Heteren zien we waar zoiets toe kan leiden. Al bijna 25 jaar zetten de inwoners zich in voor een nieuw centrum. Afgelopen jaar ging de bouw van dit ‘Hart van Heteren’ dan echt van start. Een bijzondere mijlpaal! Ook werden er nieuwe dorpshuizen geopend in Randwijk, Valburg en Herveld-Andelst.

Saamhorigheid

En met behulp van OverbetuweDoet kwamen er allerlei projecten van de grond die de saamhorigheid in Overbetuwe versterkten. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de sportverenigingen die graag in Zetten een ‘buitensportnet’ wilden hebben. In één week tijd werd er via het Overbetuwe Doet meer dan 3000 euro opgehaald. En werd op 2 juni dit net in gebruik genomen. Een prachtig initiatief zodat mensen daar nu in de buitenlucht kunnen volleyballen of badmintonnen.

Voor 2022 is dat volgens mij de grote uitdaging. De veerkracht vasthouden. In beweging blijven, waar mogelijk elkaar ontmoeten en een beetje plezier maken. Laten we er ook een beetje op letten hoe we met elkaar omgaan. Ik heb het afgelopen jaar de toon zien verharden. Bijvoorbeeld tegen onze handhavers en hulpverleners. Dat is niet acceptabel en daarmee gaan we het ook niet redden.

Het virus is niet weg en we zullen er mee moeten leren leven. De rijksoverheid kan allerlei regels en regelingen bedenken, maar uiteindelijk moeten we er met elkaar een draai aan zien te geven. Ik ben ervan overtuigd dat de veerkracht van de gemeenschap bepalend is voor hoe we door deze crisis heenkomen. En daarom ben ik ontzettend blij met onze betrokken inwoners en de vele vrijwilligers die binnen de gemeente Overbetuwe actief zijn.

Het Toonbeeld

Om hier wat extra aandacht aan te geven, bestaat sinds enkele jaren het Toonbeeld. Dit is de prijs voor de vrijwilliger van het jaar. Met genoegen maak ik nu de winnaar van het Toonbeeld 2021 bekend.

Dit jaar gaat het Toonbeeld naar iemand die zich al vanaf haar 16e jaar als vrijwilliger inzet. Zo is zij bijvoorbeeld begonnen met een ruilbeurs voor kleding. Ze begon in haar eentje, maar inmiddels is deze ruilbeurs uitgegroeid tot een echt winkeltje, waar ze meer dan twintig uur in de week mee bezig is en waar diverse vrijwilligers, studenten en mensen uit de dagbesteding werken.  Daarnaast organiseert deze ondernemende dame ieder jaar een burendag voor haar wijk en heeft ze een stekjeskast bij haar huis staan.

Ik heb het over niemand minder dan Amanda Mens-Roelofs uit Elst, van Stichting ‘Krijg de kleertjes’. Van harte gefeliciteerd! Uiteraard had ik deze prijs het liefste overhandigd in aanwezigheid van een zaal vol mensen. En ik hoop van harte dat er in 2022 weer meer mogelijk zal zijn.

Tot die tijd helpt het niet om bij de pakken neer te zitten. Een positieve aanpak, hoe moeilijk soms ook, des te meer. Laten we elkaar daarbij helpen door nóg wat vaker naar elkaar om te kijken en een hart onder de riem te steken. Laten we die 1,5 m afstand vullen met nabijheid. Met oprechte belangstelling en aandacht voor elkaar.

Weet dat ik er als burgemeester ook het komende jaar graag voor u wil zijn. Ik wens u een ondernemend, gezond, liefdevol en bovenal veerkrachtig 2022 toe.

Dank u wel.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen