Gemeente Overbetuwe steunt brandbrief openen niet-essentiële winkels

Foto: Gerd Altmann via pixabay

‘Laat niet-essentiële winkels weer open gaan’, dat is de strekking van een brandbrief die door de gemeente Barneveld naar premier Rutte is verstuurd. Uiteraard met gepaste veiligheidsmaatregelen.

‘Als wethouder Economische Zaken namens de Gemeente Overbetuwe ondersteunen wij deze oproep van harte’, laat wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder op zijn Facebook weten. ‘In Overbetuwe hebben we eerder laten zien dat onze winkels met diverse maatregelen veilig open kunnen. We kijken daarom samen met Barneveld en onze ondernemers uit naar een positief besluit van het Kabinet volgende week.’

BOB vindt het eenzijdig

Burgerbelangen Overbetuwe (BOB) heeft zich uitgesproken tegen de steunbetuiging van de brief. Fractievoorzitter Ard op de Weeghe vindt dat hierdoor ook de cultuursector, (sport- en buurt)verenigingen, welzijnsorganisaties en tal van andere activiteiten in de dorpen worden getroffen door de maatregelen. De BOB is niet tegen het versoepeling voor niet-essentiële winkels, maar vindt een het eenzijdig besluit.

Op de Weegh wil wel dat de gemeente met de middenstanders gaat overleggen over de mogelijkheden. De gemeente moet ook transparant zijn in de bevindingen voordat er stappen worden gezet. Daarnaast pleit Op de Weegh om de gemeentelijke steun voor ondernemers en verenigingen in elk geval tot eind maart door te laten gaan.

Water tot over de lippen

Het water staat bij veel ondernemers boven de lippen en velen dreigen hieraan ten onder te gaan. Veel niet-essentiële winkels zijn dicht waardoor overal lege winkelstraten te zien zijn.  Een trieste aanblik die veel inwoners de afgelopen weken hebben ervaren.

De gemeente Barneveld schreef, ondertekend door zowel college als alle gemeentepartijen, een brandbrief naar Rutte. “Ondernemers zien met lede ogen dat de lokale online aankopen afnemen, uitstapjes om te winkelen in het buitenland worden gedaan, groothandels voor bijna iedereen open zijn en op warenmarkten niet-essentiële producten wel worden verkocht. Ook de verhouding van veilig winkelen tussen de essentiële en niet-essentiële winkels raakt zoekt. Bovendien ervaren de ondernemers pijn dat een beeld wordt geschapen dat ze ruimhartig gecompenseerd worden, wat niet zo is. Er resteren hoge kosten voor elke ondernemer.” zo schrijven zij onder andere. De brief van de gemeente Barneveld vind je hier.

Onvrede over de lockdown

De winkeliers hebben het zwaar net als ZZP’ers. Een belangenorganisatie klaagt de Staat aan omdat ze de verschillen tussen coronasteun voor werknemers en zzp’ers oneerlijk vindt. Via een bodemprocedure in Den Haag eist de Werkvereniging, een platform voor zelfstandig werkenden, dat de vergoedingen meer worden gelijkgetrokken. De onvrede over de lockdown neemt toe en net als in andere delen van Nederland, springen gemeenten en politieke partijen in de bres voor ‘hun’ ondernemers.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected]. De redactie is te bereiken via [email protected].

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen