Meedoen als politieke partij aan de gemeenteraadsverkiezing 2022

Foto: Overbetuwe Nieuws

Elst – Wil je als politieke partij meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022? Lever dan op maandag 31 januari 2022 tussen 9.00 en 17.00 uur de lijst met kandidaten bij de gemeente Overbetuwe in.

Op deze kandidatenlijst staan de namen van de personen die zich kandidaat stellen. Deze lijst geef je, inclusief de gevraagde stukken, af bij het centraal stembureau in het gemeentehuis in Elst.

Kandidatenlijsten maken via de website van de kiesraad

Je kunt de ‘Ondersteunende Software Verkiezingen‘ gratis downloaden van de website van de kiesraad. Hierin voer je de gegevens in van alle kandidaten van jouw partij. Daarna kun je alle formulieren aanmaken die nodig zijn voor de kandidaatstelling.

Voor alle kandidaten gelden deze voorwaarden:

  • Kandidaten wonen en staan ingeschreven in de gemeente Overbetuwe.
  • Kandidaten die niet in de gemeente wonen, tekenen een verklaring. Hierin staat dat zij van plan zijn om in de gemeente Overbetuwe te gaan wonen zodra zij benoemd worden in de gemeenteraad.

Inwoners die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, mogen zich kandidaat stellen als zij EU-onderdaan zijn, of meer dan 5 jaar onafgebroken en legaal in Nederland wonen. Kandidaten jonger dan 18 jaar mogen op de lijst staan als zij vóór maart 2026 meerderjarig worden. Alleen dan kunnen ze nog tijdens de zittingsduur van de nieuwe gemeenteraad raadslid worden. Wordt een minderjarige inderdaad gekozen? Dan mag hij/zij nu nog niet benoemd worden, maar schuift zijn/haar zetel door naar de eerstvolgende op de lijst. De naam van de kandidaat mag niet voorkomen op een andere kandidatenlijst voor de gemeenteraad. Een partij mag maximaal 50 kandidaten op hun kandidatenlijst zetten.

Gevraagde documenten inleveren

Je levert het volgende in:

  1. De kandidatenlijst.
  2. Van iedere kandidaat een verklaring van instemming en een kopie van het identiteitsbewijs.
  3. Machtiging van het landelijke partijbestuur om de partijnaam boven de kandidatenlijst te mogen zetten.

Heeft jouw partij niet meegedaan met de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, of toen geen zetel gehaald? Dan betaalt u een waarborgsom van € 225,- . En lever je de volgende extra stukken aan:

  • minimaal 20 ondersteuningsverklaringen.
  • bewijs van betaling van de waarborgsom.

Let op dat je alles op 31 januari 2022 tussen 9.00 en 17.00 uur inlevert bij ons centraal stembureau, in het gemeentehuis (Dorpsstraat 67 in Elst).

Documenten vooraf laten controleren

In de week voor de kandidaatstelling kun je de documenten die je moet inleveren, laten controleren door het team Verkiezingen van de gemeente. Maak hiervoor een afspraak. Dat kan door een mail te sturen naar [email protected], of bel naar 14 0481.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met team Verkiezingen van de gemeente Overbetuwe. Je kunt bellen naar 14 0481 of een mail sturen naar [email protected].

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected]. De redactie is te bereiken via [email protected].

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen