Woningvoorraad groeide in 2021 met 176, een plus van 0,9 procent

Foto: Hans Braxmeier via Pixabay

De woningvoorraad in Nederland is vorig jaar toegenomen met ruim 77.000, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van nieuwe cijfers. Er werden bijna 69.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd en dat is wat minder dan een jaar eerder. In Overbetuwe kwamen er 176 woningen bij, een groei van 0,9 procent.

De groei van de woningvoorraad was in Wageningen, waar er 558 woningen bij kwamen met 1,1 procent iets hoger dan in Overbetuwe. Lingewaard noteerde met 149 woningen ook een toename van 0,7 procent en Nijmegen scoorde 777 een groei van de woningvoorraad met 0,9 procent. Arnhem groeide met 432 woningen met 0,6 procent. Gezien de enorme woningnood lijken het druppels op een gloeiende plaat

Nederland telde op 1 januari 2022 ruim 8,0 miljoen woningen. Dat zijn er ruim 77 duizend meer dan een jaar eerder. In juni 2021 werd de 8 miljoenste woning aan de voorraad toegevoegd. Door nieuwbouw groeide de woningvoorraad vorig jaar met bijna 69 duizend woningen. Behalve door nieuwbouw verandert de woningvoorraad ook door sloop, splitsingen of samenvoegingen van woningen en door transformatie van bestaande gebouwen. Dit laatste gebeurt bijvoorbeeld als een kantoorpand wordt omgebouwd tot een appartementencomplex. In 2020 werden door transformatie van gebouwen 10 duizend woningen toegevoegd aan de woningvoorraad.Nieuwe bestemmingen

Naast nieuwbouw komen er ook woningen bij door verbouwingen van bestaande panden zoals kantoren, bedrijfsgebouwen en scholen. Het vorige kabinet had een jaarlijkse doelstelling van gemiddeld 75.000, die vorig jaar werd gehaald. Het nieuwste kabinet van premier Mark Rutte wil dat er jaarlijks 100.000 nieuwe woningen aan de voorraad worden toegevoegd.

woningvoorraad

Vergunningen

Een indicator voor het aantal woningen dat in de nabije toekomst wordt gebouwd is het aantal vergunningen dat daarvoor is afgegeven. De gemiddelde doorlooptijd vanaf de vergunningverlening tot de oplevering is zo’n twee jaar. In 2020 werden bijna 66.000 vergunningen afgegeven. Volgens het CBS werden vorig jaar in Zuid-Holland in absolute aantallen de meeste woningen gebouwd, ruim 13.000. De woningvoorraad groeide in Flevoland relatief het hardst, met 1,7 procent. Ook in Utrecht, Noord-Brabant en Noord-Holland  werden meer nieuwe huizen opgeleverd dan gemiddeld in Nederland. Gelderland staat met 0,8 procent in het midden. In Friesland en Zeeland werden naar verhouding veel minder nieuwbouwwoningen gebouwd.

Bron: CBS 

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected]. De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen