112

Zorgen om toenemende criminaliteit rondom toekomstig politielocatie

Politielocatie op De Aam
Politielocatie op De Aam
Foto: Overbetuwe Nieuws

Elst – De politie is van plan om op het bedrijventerrein De Aam een multifunctionele politielocatie te realiseren. De grond is al aangekocht en het voorbestemmingsplan ligt ter inzage voor het publiek. De geplande bouw zal pas in 2024/2025 van start gaan en de ingebruikname duurt waarschijnlijk tot 2026.

Nieuw gebouw

Het nieuwe politie complex gaan een drietal functies krijgen. Het wordt een verzamelgebouw voor verschillende afdelingen waaronder politieteam Rivierenland-West (gemeente Overbetuwe en gemeente Lingewaard). De ME krijgt een eigen opkomst locatie. Bovendien komt er een cellencomplex met 48 cellen. Het stuk grond dat is aangekocht door de politie ligt aan de zuidwestzijde van het bedrijventerrein. Daarvoor is gekozen omdat de locatie eenvoudig te bereiken is via weg en spoor. Zowel de A15 als de A325 liggen binnen handbereik. Het treinstation ligt op 400 meter afstand. Binnen het complex wordt voor genoeg parkeermogelijkheden gezorgd en de naastgelegen Olympiasingel is vrijwel direct bereikbaar. Een deel van de politielocatie wordt het bezoekersgedeelte en cellencomplex. Een ander deel is voor de ME bestemd; daarin komen ook hun voertuigen te staan. De locatie maakt het mogelijk om heel snel op de snelweg te komen en op de plek van bestemming.

Zorgen

Een aantal ondernemers en omwonenden hebben hun bedenkingen uitgesproken over het plan. Zij maken zich zorgen over de veiligheid van de omgeving, met name als de verdachten vrij worden gelaten. Zijn de gebouwen en spullen dan nog wel veilig? Zullen de schoolgaande kinderen niet lastig worden gevallen op het station of onderweg? Terechte vragen waar de politie de volgende antwoorden op gaf.

Het aantal politieagenten zal stijgen als de politielocatie in gebruik is genomen. Bovendien wordt niet elke verdachte ‘zomaar’ op vrije voeten gesteld. Daar is maatwerk voor nodig en daar gaat de politie ook voor zorgen. Verdachten van lichte vergrijpen blijven vaak slechts een korte tijd in een cel. Zware vergrijpen gaan via een ander traject en deze verdachten worden overgedragen aan het huis van bewaring.  Toch neemt de politie de bedenkingen serieus. Er komt nog een extra informatiebijeenkomst waarin meer kan worden gezegd over de veiligheid met feiten en voorbeelden van andere politielocaties.

(Voor)bestemmingsplan

Het huidige bestemmingsplan van de Industrieweg laat de functie en bebouwing van een multifunctionele politielocatie niet toe. Daarom is er een herziening van het bestemmingsplan noodzakelijk. Met deze bestemmingsplanwijziging worden nieuwe bouw- en gebruiksregels voor de Industrieweg gegeven waardoor de functie van zo’n politiecomplex op deze plek mogelijk wordt. Tot 16 maart is het voorontwerpbestemmingsplan ter inzage op Bestemmingsplan Elst, Industrieweg politielocatie. Daarna komt de beoordeling van eventuele inspraakreacties. Later wordt het ontwerpbestemmingsplan opgesteld en ter inzage gelegd. Na het lange traject om tot een definitieve ontwerpbestemmingsplan te komen kunnen de benodigde vergunningen worden aangevraagd.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen