Overbetuwe betaalt eenmalige energietoeslag vanaf eind april

Foto: pxhere

Elst – De gemeente Overbetuwe gaat in april een eenmalige energietoeslag van € 800 betalen aan inwoners met een uitkering of een laag inkomen. Per huishouden wordt de toeslag eenmalig uitbetaald.

Een laag inkomen heb je als je 120 procent van het sociaal minimum of minder verdient. Mensen met een uitkering krijgen de energietoeslag automatisch uitbetaald. Je hoeft hiervoor zelf niets te doen. Mensen zonder uitkering, maar met een laag inkomen, moeten de toeslag zelf aanvragen.

De energietoeslag automatisch ontvangen

Je krijgt de energietoeslag automatisch uitbetaald als een van de volgende situaties voor jou geldt:

  • Je ontvangt algemene bijstand.
  • Je ontvangt een uitkering volgens de IOAW en IOAZ.
  • Je ontvangt het persoonlijk minimabudget.
  • Je hebt een account voor de Meedoenregeling.

Wanneer krijg je het geld?

Ontvang je een van deze uitkeringen? Dan verwacht gemeente Overbetuwe je het geld in april te betalen. Heb je in april geen betaling ontvangen, neem dan contact met op met de gemeente.

Zelf aanvragen bij een laag inkomen

Heb je geen uitkering, maar wel een laag inkomen? Of ben je een ondernemer met een Bbz-uitkering? Dan moet je de energietoeslag zelf aanvragen via een aanvraagformulier. Dit kan nu nog niet. De gemeente werkt er hard aan en laat je weten wanneer en hoe je het formulier aanvraagt. Aanvragen kan overigens tot en met 30 december 2022.

120% van het sociaal minimum

Per 1 januari 2022 geldt het volgende inkomenstabel 120% van het sociaal minimum waardoor je in aanmerking komt voor de energietoeslag. Dit zijn netto bedragen. Als alleenstaande: in de leeftijd van 21 jaar tot AOW leeftijd € 1244,55 en vanaf AOW leeftijd € 1382,89. Voor samenwonend of getrouwd: in de leeftijd van 21 jaar tot AOW leeftijd € 1777,92 en vanaf AOW leeftijd € 1872,74.

Geen recht

Jongeren tot 21 jaar, studenten, dak- en thuislozen en personen die in een inrichting wonen hebben geen recht op de eenmalige energietoeslag.

Waarom de energietoeslag?

De prijzen van energie zijn afgelopen maanden hard gestegen. Hierdoor zijn veel huishoudens honderden euro’s extra kwijt aan de energierekening. Het rijk verlaagt de energiebelasting. Dat ziet iedereen terug op de energierekening. Voor huishoudens met een laag inkomen (tot 120% van het minimum) is er een extra tegemoetkoming van de regering: de eenmalige energietoeslag. Het Rijk heeft 679 miljoen euro gereserveerd voor de energietoeslag. Dit geld gaat naar de gemeenten, die de uitbetaling regelen.

♦♦♦

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen