Pas op voor de berenklauw!

Foto: GerardM via Wikipedia

Het seizoen dat de berenklauw de kop weer op steekt is van start gegaan. Deze plant kan na aanraking brandwonden veroorzaken bij mens en dier.

De gewone berenklauw komt van nature in Europa voor. Het is een 90 -150 cm hoge, vaste plant, die veel langs dijken en wegen voorkomt. Berenklauw is een forse plant met gevaarlijk scherpe bladpunten. Op de bladeren staan haartjes die de huid sterk irriteren.

De reuzenberenklauw is een reusachtige plant. Hij kan wel vijf meter hoog worden. Contact met het sap van de reuzenberenklauw is gevaarlijk. De plant kan al bij een lichte aanraking vervelende brandblaren veroorzaken. Je krijgt die blaren niet meteen als je de plant hebt aangeraakt. Ze ontstaan pas als er zonlicht komt op de plek met het sap. De sappen maken je huid overgevoelig voor zonlicht.

De berenklauw bloeit van juni tot oktober met witte bloemen

De berenklauw komt vooral voor op vochtige grond zowel in de volle zon als in halfschaduw en groeit op grasland, in bossen en in onkruidvegetaties. De plant bevat etherische olie met furocoumarinen, die onder invloed van licht op de huid ontstekingen kan veroorzaken Het sap uit de haartjes kan bij contact met de ogen zelfs permanente blindheid veroorzaken. De gewone berenklauw is minder giftig dan de reuzenberenklauw.

Wat moet je doen, wanneer je berenklauw hebt aangeraakt?

  • Was de huid meteen met veel lauw water en zeep.
  • Bij contact met de ogen: spoel met veel water en neem direct contact op met de huisarts.
  • Heb je sap in de mond gekregen? Ga direct naar de spoedeisende hulp. Dit is zeer gevaarlijk!
  • Blijf uit de zon. Als je geen uv-licht (zonlicht of zonnebanklicht) op de huid krijgt, krijg je waarschijnlijk geen blaren.
  • Heb je een paar kleine blaartjes die nauwelijks pijn doen? Deze kun je dan zelf verzorgen: spoel met lauw water en dek daarna af met niet-klevend verband. Soms is alleen een pleister genoeg.
  • Neem contact op met de huisarts of spoedpost bij uitgebreid contact met de huid of grote blaren. Bedek ook dan de huid zodat er geen zonlicht bij kan komen.

♦♦♦

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen