Nieuwe kunstwerken van Marieke Meijer en Marco Overkamp in gemeentehuis te bewonderen

Elst – Bij een vernieuwd gemeentehuis hoort nieuwe kunst. Tijdens de coronaperiode zijn in het gemeentehuis van Overbetuwe daarom drie kunstwerken geplaatst. Op maandag 4 juli vond de feestelijke presentatie van de kunstwerken plaats waarbij de kunstenaars Marieke Meijer en Marco Overkamp aanwezig waren. Marieke moest het via livestream volgen, want zij kon er onverwachts niet bij zijn.

Het thema van de kunstwerken was: Landschap en democratie. Elke kunstenaar heeft dit op zijn/haar ingevuld wat resulteerde in drie verschillende ontwerpen die toch goed bij elkaar passen. Ieder kunstwerk is voorzien van een naamplaat met QR code.

Marieke MeijerWethouder Dimitri

De opdracht aan Marieke was de kenmerken van het landschap in Overbetuwe die het verleden, heden en toekomst verbeelden en hoe de inwoners zich, al dan niet, verbonden voelen. De opdracht aan Marco was een kunstwerk ontwerpen dat de inwoners doet realiseren wat democratie is. Op een prikkelende wijze uitgenodigd worden om hierover in gesprek te gaan. Een visie die verder reikt dan de platte vertaling van het begrip democratie. Een balans tussen verschillende meningen en gezichtspunten over diverse onderwerpen. In zo’n proces worden standpunten helder en transparant geformuleerd.

“Het proces van projectopdracht tot realisatie heeft langer geduurd dan gepland. Het resultaat was het wachten meer dan waard”, volgens de wethouder. De kunstwerken zijn van enorme waarde voor ons gemeentehuis.”

Kunstwerken zetten aan tot nadenken, vooral als je er echt even bij stil gaat staan. Ook in de openbare ruimte kan een kunstwerk een gevoel van rust  en ruimte of welbevinden oproepen. In gewone mensentaal: je wordt er blij van!’

aldus wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder. Hij overhandigde een bos bloemen en het Overbetuws Kookboek aan Marco en de ouders van Marieke namens de gemeente Overbetuwe.

Marieke MeijerMarieke Meijer

Kunstenaar Marieke Meijer over haar kunstwerk ‘Mens en Landschap’: “De relatie tussen mens  en landschap moet niet uitgelegd worden, maar te zien zijn.” Het landschap om ons heen is een  persoonlijke belevenis waarbij alle zintuigen worden aangesproken. Dit wordt versterkt door de quotes die de samenhang van het mens en het landschap onderstrepen. Ze is er trots op dat dit kunstwerk aan de inwoners te presenteren. Het ontwerp ontstond uit fascinatie voor (land)kaarten met name de geomorfologische kaarten van Nederland. Ingezoomd op het Overbetuws landschap komen de kenmerken van dit gebied met name het alom aanwezige water duidelijk naar voren. Daarbij staan de mensen centraal.

“Een landschap is een persoonlijke ervaring waarbij de zintuigen worden geprikkeld, Het zijn momenten in tijd; de wind die je in je haren voelt wanneer je over de dijk fietst, de geur van de bloesem in de lente. Wie je bent is hoe je het landschap ervaart.”

Ze hoopt dat de mensen haar werk mooi vinden, het herkennen en dat het iets met ze doet. Dat ze samen met elkaar in gesprek gaan over de Overbetuwe en het landschap.

Marieke MeijerMarco Overkamp

Kunstenaar Marco Overkamp heeft twee kunstwerken geplaatst. ‘Glazen Kamers’ verbindt de omgeving met het gebouw. Door het transparante karakter staan deze met elkaar in verbinding en kan men er doorheen kijken. De gekozen gebouwen in het kunstwerk zijn typerend en herkenbaar voor iedere inwoner. Het kunstwerk staat voor de hedendaagse strak georganiseerde democratie. De gebouwen zijn gestileerd uit typische gebouwen uit de elf dorpskernen van de gemeente Overbetuwe. Het neemt bescheiden de plek in bij het raam in de ontvangsthal van het gemeentehuis. Elk uur van de dag heeft het een andere uitstraling door het zonlicht.

Het kunstwerk ‘Schervengericht’ geeft het gebouw een ziel. Met een knipoog naar de oude Atheense democratie is een beeltenis gecreëerd die geïnspireerd is op de Griekse wijsgeren en filosofen. Het samenspel van de scherven geven het beeld vorm of trekt het juist uit elkaar. Alles is een kwestie van perspectief. De scherven drijven als het ware het gebouw in en verbinden daarmee beide kunstwerken van Marco.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen