Bezit van bepaalde doorgefokte huisdieren wordt verboden

Foto: Heszter, Pixabay

Het wordt verboden om huisdieren te hebben die aantoonbaar last hebben van een doorgefokt uiterlijk.

Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit komt met een lijst met kenmerken waar de dieren last van kunnen hebben, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Die worden dan verder aan banden gelegd.

Korte snuiten en vouworen

Aanvankelijk gaat het alleen om honden die bijvoorbeeld een korte snuit hebben en “happend naar adem door het leven gaan” en katten, huisdierenbijvoorbeeld met vouwoortjes.

“Ik wil hier glashelder over zijn – als minister maar ook als mens: ik vind dit niet kunnen. We maken onschuldige dieren het leven zuur, puur omdat we het ‘mooi’ en ‘schattig’ vinden.”

De lijst wordt in de loop van de tijd verder uitgebreid, zo is het plan. Wel erkent de minister dat het objectief vaststellen dat dieren lijden “ontzettend complex” is en dat het tijd zal kosten om zo’n verbod goed te laten functioneren. Mensen die nu een huisdier hebben met zulke kenmerken, mogen hun dier hoe dan ook gewoon houden tot het overlijdt.

Verbod op het vertonen

In afwachting van het houdverbod wil Adema ook een verbod om de dieren te vertonen, bijvoorbeeld in reclames of op sociale media. Dat zou mensen namelijk aanmoedigen om zelf ook zo’n huisdier te nemen. De fok van dieren met eigenschappen waar zij last van kunnen hebben, is in Nederland al verboden. Wel kunnen ze nog uit het buitenland gehaald worden.

Bron: Nieuws.nl/ANP

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen