Huiskamer van Heteren, de plek van verhalen, ontmoeten en ontdekken

Heteren – Een huiskamer is een plek van ontmoeten waarbij mensen bij elkaar komen om verhalen te vertellen, de dag door te nemen en vooruit te kijken. De Huiskamer van Heteren is de plek voor Heteren, van Heteren en door Heteren. Op zaterdag 11 februari is de Huiskamer en de bibliotheek van Heteren officieel geopend.

De Huiskamer van Heteren kent veel (achtergrond)verhalen. De inrichting is vanuit een bedoeling vorm gegeven. Waarden als samen, duurzaam, lef en dorpskracht zijn hierbij een belangrijk uitgangspunt geweest.

ontmoetenWethouder Dimitri

Wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder opende de Huiskamer en de bibliotheek. Hij draagt de Huiskamer van Heteren een warm hart toe. Kunst, cultuur en erfgoed maakt deel uit van de Huiskamer en de bibliotheek.

“De samenwerking voor en door het dorp Heteren heeft dit prachtige initiatief gerealiseerd en daar mogen ze trots op zijn! Het nodigt de mensen uit om te ontdekken, te ontmoeten en de verbinding met elkaar aan te gaan.”

Met een puzzel bestaande uit vier delen is de Huiskamer en de bibliotheek officieel in gebruik genomen.

ontmoetenBinnenhuis architectuur

De inrichting is ontworpen door Martijn Frank Dirks. Hij op zoek gegaan naar inspiratie in en om het dorp. Met zijn fototoestel in de hand heeft hij tijdens deze inspiratie tocht de passende elementen vastgelegd die Heteren bijzonder maken. Hierdoor heeft hij op een prachtige wijze de visie weten te vertalen naar een Heteren-inrichting. De dijkkast met dijkdoorbraken, lemen wand, de heuvelrugkast, Hetersche huizen kinderboekenkast, de smalspoortrein, de streekproducten/souvenir hoek (Hetersche streken) met producten uit de lokale omgeving.

Helaas bleek gaandeweg de realisering dat dit het laatste prachtige werk zou zijn voor Martijn. Hij is juni 2022 overleden op de veel te jonge leeftijd van 47 jaar. De locomotief draagt zijn naam, Martijn(tje), de trekker van de Huiskamer-train met een prachtige eindresultaat.

ontmoetenBakstenen

Op diverse plaatsen in de Huiskamer komen de bakstenen terug: de entree, de bar en in de kleine vergaderruimte. De Huiskamer is heel blij en trots dat steenbakkerij Zilverschoon Randwijk zich heeft willen verbinden aan de Huiskamer.

Zilverschoon Randwijk is een allround keramisch bedrijf. Zij zijn specialist in de productie van ambachtelijke restauratiestenen. Met hun producten dragen ze bij aan het behoud en herstel van cultureel erfgoed en de realisatie van bijzondere nieuwe bouwwerken. Ze kunnen bestaande bijpassende stenen in elk gewenst aantal reproduceren. Het ambacht In 2000 zijn ze kleinschalig begonnen met ambachtelijk produceren van restauratiestenen.

Vanaf 2012 hebben ze naast dit ambachtelijke productieproces geïnvesteerd in het machinale productieproces. Dankzij deze ontwikkeling kunnen we vandaag de dag allerlei keramische productieprocessen uitvoeren. En kunnen ze ook voldoen aan de vraag en eisen die jonge monumentale restauratieprojecten stellen. Om hun ambacht toekomstbestendig te maken, richten zij zich sinds 2016 op verduurzaming van hun werkproces en eindproduct. Momenteel onderzoeken ze hoe ze duurzame energie kunnen inzetten in hun productieproces.

Mozaïek entree

Bij de entree is een mooi stenenmozaïek. De vormgeving ervan is geïnspireerd door een mozaïek dat je terug kunt vinden boven de voordeur van het huis op de Dorpsstraat. Het huis op de dorpsstraat is toevallig nu de woning van Jolijn (Spil van de Huiskamer), eerder Gera (Bestuurslid Open voor Jou). Naast onderzoek heeft Martijn een ronde gemaakt door Heteren e.o. en heeft opgedane inspiratie mee genomen in zijn ontwerp/inrichting van de Huiskamer.

ontmoetenKoffiebonen branden

De koffieboon is een symbool geworden voor de grote verandering die in Heteren tot stand is gekomen: het Hart van Heteren. Het is een groep inwoners geweest die de motor achter deze verandering zijn geweest. In het traject dat zij met velen hebben doorlopen is het idee ontstaan om zelf (Hetersche) koffiebonen te gaan branden. Het was toen niet mogelijk om overdag ergens koffie te gaan drinken. Door de koffie als symbool op te pakken en vorm te geven is het tegenovergestelde waarheid geworden: zelf koffie branden en de lekkerste koffie willen presenteren.

ontmoetenFikkers Oer water

Het water dat in de Huiskamer gebruikt wordt komt uit het gebied Fikkersdries. Dit ligt in de driehoek Heteren en Driel en Homoet De naam van het kraanwater is Fikkers Oer. Fikkersdries is het grootste drinkwaterwinning gebied in Gelderland. Jaarlijks onttrekt Vitens hier 24 miljoen m³ drinkwater. Hiermee voorziet zij vele inwoners van een groot gebied dagelijks van vers, betrouwbaar en lekker drinkwater. Het oudste water viel zo’n 100.000 jaar geleden als regen. Het is gedurende al deze jaren natuurlijk gezuiverd door de bodem.

Voordat het uit de kraan komt, belucht Vitens het water met zuurstof en wordt het gefilterd. Daardoor smaakt het fris en sprankelend. Vitens kraanwater is een natuurproduct, uniek door de lokale bodem. Het drinkwater voldoet aan de allerhoogste en strengste kwaliteitseisen en behoort tot het beste kraanwater van de wereld. Er komt als het ware mineraalwater uit de kraan. Fikkersdries is een prachtig natuurgebied met waterpartijen van 60 hectare dat vrij toegankelijk is.

Siropen van Roze Bunker

In een duurzame omgeving past het om met duurzame siropen en het beste water te werken. Dit doet de Huiskamer samen met aquasoda, een bedrijf uit Heteren: er stroomt Fikkers Oer water met en zonder bubbels uit de tap. Met Roze Bunker is een prachtige Betuwse partner die zorgt voor de meest bijzondere smaken en alles puur natuur!

De fruitslagers van Roze Bunker denken alleen maar in oplossingen en gaan de kleverige problemen in de frisdrankindustrie te lijf met een frisse blik en kilo’s écht fruit. Een siroop wordt alleen gemaakt als deze daadwerkelijk iets toevoegt aan een beter voedselsysteem. Als zelf gekroonde fruitslagers zijn ze logische frisdrank gaan brouwen van puur fruit en verse kruiden. En zoals het slagers betaamt, gooien ze liever niets weg. Hun bessen worden uit de container gered, met hun kruiden en vlierbloesem stimuleren ze de biodiversiteit, hun citrusvruchten worden ‘van kop tot staart’ verwerkt en van de flessen maken ze eigen glaswerk. Maar bovenal is alles vers, en dat proef je!

ontmoetenPorseleinen (Heteren) tap van café Huls

“Vroeger” was café Huls een vanzelfsprekend onderdeel van Heteren. Tot 1994 was het Café en de slijterij in de boerderij naast de Katholieke kerk te bezoeken. Hier zijn veel (sterke) verhalen gedeeld. Enige tijd geleden werden we verrast door zoon Hans met het aanbod om de oorspronkelijke porselein tap van café Huls in de Huiskamer te gebruiken. Een bijzondere tap waarvan er maar eentje bestaat, beschildert met RK-kerk en café Huls. Was het vroeger het bier, nu is het Fikkers Oer water dat er uit stroomt. De Huiskamer kiest ervoor om een alcoholvrije omgeving te zijn.

Drinkbekers

De drinkbekers zijn gemaakt in steenfabriek Randwijk en beschildert door een deel van de vrijwilligers van de Huiskamer. Een uniek product dat past bij de visie van de Huiskamer.

Streekproducten

De Huiskamer kent een streekproducten en souvenir hoek. Hier worden producten verkocht die gemaakt zijn in en om Heteren. De Betuwe en haar fruit is een basis voor jam en appel en appel/perensap. De eigen gemaakte granola is gezond en lekker en kent ingrediënten uit Heteren. De eerder genoemde Hetersche koffie is te koop en ook de Passie-thee zal er in de schappen (kratjes) liggen. De hoek biedt ook ruimte voor mensen uit Heteren om eigen producten te koop aan te bieden.

ontmoetenHeteren souvenirs

Heteren kent haar eigen geschiedenis en de Huiskamer wil de verhalen graag meer ruimte geven. In de souvenirhoek is b.v. de Heteren Viert Vrijheid vlag te koop en ook de Hart van Heteren pot met hartjes. Op termijn verwachten we ook Roosje van Heteren en Never Forget Them met herkenbare gadgets.

Inrichting Huiskamer

Vele meubels in de Huiskamer krijgen hier een “tweede leven”. Met de aanschaf is een bewuste keuze gemaakt niet uit te gaan van nieuwkoop, maar daar waar het kan en passend is, gebruikte meubelen te gebruiken. Ook zijn er, met name in de kinderhoek, stoelen die kleurrijk bedrukt zijn door een dorpsgenoot.

Lemen muur

Klei en leem horen bij Heteren en de Betuwe met haar rivieren. Een prachtig natuurproduct dat uiteraard ook in de Huiskamer een plek moest krijgen. Eén complete wand is gestukt met leem en geeft de Huiskamer mede een mooie uitstraling. Er was ooit eens een leemspoor in de Hetersche waarden. Er rijdt zelfs nog een leemtrein op het terrein van het Gelders Smalspoormuseum.

Kruiden en theetuin

Bij woonvorm de Passie wordt een kleine tuin aangelegd waarin planten gekweekt gaan worden die de basis vormen voor de Huiskamer eigen Passie-thee. Verse thee uit Heteren!

ontmoetenHaal & brengservice

Samen met de Regiobank is een elektrische bakfiets aangekocht. De Huiskamer wil graag een bijdrage leveren aan duurzaamheid en wil graag mensen ondersteunen. Met een haal- en brengservice met een bakfiets kan er duurzame service geboden worden. Ook zal deze bakfiets de verbinding worden met de Waspartner, een collega onderneming op het industrieterrein die hun was zal gaan verzorgen.

Geen disposables

In het verlengde van bovenstaande kiest de Huiskamer voor wasbare servetten, handdoekjes etc. Ze willen graag zo weinig mogelijk wegwerpmateriaal gebruiken. Leuk weetje: de servetten zijn door de vrijwilligsters gemaakt.

Ontdek en ontmoet in de Huiskamer

Kom ook eens langs de Huiskamer van Heteren, waar je elkaar kunt ontmoeten, boeken kunt lezen van de bibliotheek. Drink een kopje echte Heterse koffie, of een Fikkers Oer water met siropen van Roze Bunker, of straks een kruidenthee. Ontdek alle leuke hoeken om te werken, te relaxen of de verhalen te ontdekken. Iedereen uit Heteren en omgeving is van harte welkom!

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wij denken graag met je mee om de reclame-euro optimaal te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Dossier: Hart van Heteren
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen