Mooie resultaten fietscampagne ‘AAN in het donker’

Foto: Piqsels

Fietsers in het verkeer zijn kwetsbaar. Daarom is het belangrijk dat zij goed zichtbaar zijn. In de periode 31 oktober 2022 t/m januari 2023 voerde de provincie Gelderland diverse acties uit van ‘AAN in het donker’, een landelijke campagne waar zij samen met provincie Overijssel invulling aan geven.

Met de acties bereikten ze totaal meer dan 16.000 fietsers, vooral jongeren tussen de 12 en 24 jaar.

Verschillende acties

Tijdens straatacties ging het campagneteam in gesprek met fietsers over fietsverlichting. Wie goede fietsverlichting aan had, maakte kans op een gloednieuwe fiets. Fietsers zonder fietsverlichting konden ter plekke hun verlichting laten repareren of kregen een oplaadbaar fietslampje om toch veilig thuis te komen. Naast de straatacties zijn in beide provincies 35 scholen van het voorgezet onderwijs bezocht en zijn promotiedozen met fietsverlichting aan onder andere (sport)verenigingen, clubs, studentenverenigingen en scholen uitgedeeld. Ook online had de campagne succes met een bereik van ruim 600.000.

Fiets mét licht

Fietsers weten dat fietsverlichting belangrijk is. Zonder fietsverlichting zijn fietsers slecht zichtbaar voor het andere verkeer. En kunnen ze zelf ook minder goed zien. Met goede verlichting neemt het risico dat fietsers in het donker worden aangereden met 20% af. Maar toch rijden fietsers te vaak zonder verlichting. Bijvoorbeeld omdat de verlichting is vergeten, de batterijen leeg zijn of de verlichting kapot is. En dat brengt risico’s met zich mee.

‘AAN in het donker’

In de periode dat het eerder en langer donker is, is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan goede fietsverlichting. Want zichtbaar zijn in het verkeer is belangrijk voor jouw eigen veiligheid en voor die van een ander. Met deze campagne herinneren we jongeren eraan om hun fietsverlichting, zeker in de herfst- en wintermaanden, op orde te hebben. Zodat zij én anderen veilig thuiskomen.

Over de campagne

De campagne ‘AAN in het donker’ liep van 31 oktober t/m januari 2023 en richt zich met name op jongeren tussen 12 en 24 jaar. De campagne is een samenwerking tussen provincies Gelderland en Overijssel. Bureau Kragten voerde deze campagne uit. In 2023 krijgt de campagne een vervolg.

Lees ook: Geslaagde fietsverlichtingsactie ‘AAN in het donker’ op OBC Elst

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wij denken graag met je mee om de reclame-euro optimaal te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen