Humanitas waarschuwt voor ‘schuldenindustrie’ in Nederland

Foto: ActionPlanet, pixabay

Humanitas, Nederlands grootste vrijwilligersorganisatie voor vrijwillige schuldhulp, waarschuwt voor een ‘schuldenindustrie’ en wil dat die een halt wordt toegeroepen.

“We staan in ons land toe dat mensen in een neerwaartse spiraal van schulden belanden”, zegt directeur Jerzy Soetekouw van Humanitas. “Als je een rekening niet kunt betalen, dan wordt die flink hoger. Zelfs vele malen hoger.”

Recordaantal

In een verspreide verklaring wijst Humanitas erop dat het aantal huishoudens met problematische schulden volgens vorig jaar naar buiten gekomen cijfers is gestegen tot een recordaantal van ruim 726.000. “Dit ondanks alle aandacht en aangedragen oplossingen.” De organisatie vindt het daarom nodig om een petitie te beginnen en zo een “krachtig maatschappelijk signaal” af te geven aan de politiek.

Klik hier om naar de petitie te gaan

Nietsontziend

“De overheid moet niet alleen het beleid aanpassen om de ontstane schuldenindustrie te stoppen, maar ook haar eigen werkwijze drastisch veranderen”, stelt Soetekouw. Humanitas helpt naar eigen zeggen elk jaar ruim 18.000 gezinnen met ernstige geldzorgen.

“Onze vrijwilligers zien elke dag dat overheidsdiensten als de Belastingdienst, CJIB en CAK nietsontziend opereren wanneer zij schulden innen bij kwetsbare mensen.” De Humanitas-directeur haalt ook het toeslagenschandaal aan.

“In plaats van dat de overheid mensen beschermt, maakt zij zelfs continu slachtoffers.”

Soetekouw benadrukt hoe belangrijk het is dat huishoudens met schulden worden geholpen en dat het aangaan van schulden moeilijker wordt gemaakt. “Want als je geen geld hebt, kun je niet meedoen aan veel sociale activiteiten. En problematische schulden kunnen ook ernstig ingrijpen in het gezinsleven.”

Bron: Nieuws.nl/ANP

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De nieuwsredactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen