Geen glasvezel Delta Fiber buitengebied Zetten, KPN biedt alternatief

17 feb 2022, 16:47 Nieuws
20211206 121944
Zetten - Bewoners van de Velddwarsstraat en de Tichelmanstraat zijn diep teleurgesteld en boos. Ze wachten nu al twee jaar op de aanleg van glasvezel in dit buitengebied. Afgelopen zomer leek het er van te komen, er lagen ineens glasvezelkabels voor de opritten van de woningen.
Helaas bleken dit loze kabels te zijn. De aanleg van glasvezel is wel in de naastgelegen Veldstraat gerealiseerd. Dat ligt net binnen de bebouwde kom en is destijds door Reggefiber (KPN) gerealiseerd. De bewoners van de Velddwarsstraat en de Tichelmanstraat vallen nét buiten de bebouwde kom en zijn daarom aangewezen op partijen die de buitengebieden voorziet van glasvezel.
Een aantal jaren geleden werd het veelbelovende project Glasvezel Buitengebied gestart. De eerste aansluiting in de gemeente Overbetuwe werd gevierd met wethouder Wijnte Hol bij de familie Hamoen, wonend aan de Logtsestraat in Elst. Ook in Zetten werden contracten met Delta Fiber Netwerk afgesloten. Reikhalzend werd er uitgekeken naar de glasvezelaanleg, want het had al vertraging opgelopen door de corona.
Geen probleem zou je zeggen als je de reclame van Delta Fiber ziet van een vrolijke monteur met de glasvezelkabel in zijn rugzak die zich, zonder enige zichtbare moeite, door de landerijen ploegt met zijn schep. Delta gaat verder, is de reclamekreet maar 'verder', stopt bij de Velddwarsstraat in Zetten.

Kleine stukje buitengebied krijgt geen glasvezel

De twee straten in Zetten liggen net in het buitengebied, ingeklemd tussen Zetten en Hemmen. De plek van 21 huishoudens, waarvan meer dan de helft met een eigen onderneming en diverse huishoudens met kinderen, heeft een dringende behoefte aan een goede en snelle internetaansluiting in de vorm van glasvezel. Twee jaar geleden werden de contracten ondertekend voor de aanleg. Volgens de planning bij afsluiting van het contract zouden de werkzaamheden in november 2019 van start gaan. Op 18 november 2021 laat Delta Fiber aan de bewoners weten dat de glasvezel aanleg niet doorgaat. Zonder informatie of indicaties vooraf.
Een kleine 'voor het geval dat' regel in de contracten maakt dat dit kan, de bewoners hebben het nakijken.

Gemeente Overbetuwe

In maart 2021 nam de woordvoerder de heer Huijgen van de buurtbewoners Tichelmanstraat en Velddwarsstraat contact op met de gemeente Overbetuwe omdat niemand kon aangeven wanneer de werkzaamheden voor de glasvezel in de twee straten zouden beginnen. Via de gemeente vernam hij dat er een geschil zou zijn met de grondeigenaar van Hemmen wat de zaken vertraagde. Uit een gesprek met de heer Muller van gemeente Overbetuwe kwam naar voren dat de kosten voor de aanleg van glasvezel in deze twee straten in het buitengebied niet rendabel is.
Daar wilden de bewoners zich niet bij neerleggen, er werd contact gezocht met de gemeente en startten een petitie. Geen grote handtekeningactie maar er was geen bewoner van de twee straten die niet getekend had.

Delta Fiber Netwerk

glasvezel visor69 pixabay
In een brief op 18 november 2021 laat Jos van der Klauw, directeur Bouw en Beheer Delta Fiber Netwerk, weten dat het gebied waar het glasvezel aangelegd zou worden vele uitdagingen en complexe issues blijkt te hebben die aanzienlijk groter zijn dan vooraf was ingeschat. Daardoor kan er, volgens Delta, geen glasvezelaansluiting worden gerealiseerd.
"Om uw adres aan te kunnen sluiten is er in veel gevallen geen openbare weg of berm om in te graven, waardoor de aannemer door privégrond moet graven. Daarbij is een zogenaamde gedoogverklaring van de grondeigenaar nodig. Zonder een getekende gedoogverklaring kan de glasvezel niet worden aangelegd. Bij dit project gaat het om één cruciale gedoogverklaring waardoor we de achterliggende gebieden niet kunnen aansluiten. Alternatieve routes zijn niet mogelijk of blijken te kostbaar waardoor het geheel financieel niet meer te verantwoorden is." aldus Delta
De aanleg zou door landgoed Hemmen gaan waarbij toestemming nodig is van rentmeester Frans van Lynden. Deze is inderdaad benaderd door Delta Fiber en hij heeft direct aangegeven dat hij zich niet tegen de aanleg zal verzetten, maar hij stelt wel een aantal voorwaarden.
Toch komen de twee partijen er niet uit, volgens Delta Fiber. Dat lijkt niet aan de heer van Lynden te liggen, van hem mag er nog steeds glasvezel aangelegd worden, als hij de garanties krijgt met betrekking tot eventuele schade en aansprakelijkheid maar na een eerste gesprek hoort hij niets meer.

Gedoogplicht

"Gedoogplichten kunnen worden opgelegd als er sprake is van een noodzaak en een (groot) maatschappelijk belang. Uit het feit dat elders voor vergelijkbare gevallen gedoogplichten zijn opgelegd leid ik af dat die belangen verondersteld worden aanwezig te zijn bij de aanleg van een glasvezelnetwerk." vertelt rentmeester van Lynden.
"Destijds was de BAM/Glasvezel Buitenaf daarvan zelf ook overtuigt en heeft zij ook de formele eerste kennisgeving bij de ACM ingediend. Normaalgesproken wordt die eerste kennisgeving opgevolgd door een tweede kennisgeving waarna een zitting bij de ACM kan volgen en een gedoogplicht kan worden opgelegd. Zelf heb ik destijds al direct aangegeven dat ik mij niet tegen de aanleg zou verzetten, maar wel voldoende garanties wenste te verkrijgen op vergoeding van schade ingeval van aanleg van de kabels. Evenzeer heb ik aangegeven geen aansprakelijkheid te wensen aanvaarden voor glasvezelkabels die in de wortelzone et cetera worden aangelegd. Ook heb ik duidelijk gemaakt dat landgoed Hemmen om die reden geen gedoogplicht zou tekenen. Inherent aan het opleggen van een gedoogplicht is nu juist dat daarvoor immers geen medewerking van een grondeigenaar benodigd is."
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) legt in vele gevallen een gedoogplicht op. Tijdens een zitting worden bezwaren gehoord maar uiteindelijk zal een grondeigenaar het moeten gedogen dat er over zijn of haar grond een glasvezelkabel gegraven wordt. Zo'n kabel voorziet meestal in andere aansluitingen dan voor de grondeigenaar zelf. Om dus anderen van een snelle internetverbinding van te voorzien, wordt de plicht opgelegd uit maatschappelijk belang.
Een route waarvan rentmeester van Lynden dacht, dat genomen zou worden.

Alternatieve routes

Maar Delta Fiber heeft uiteindelijk besloten het proces tot oplegging van een gedoogplicht niet te vervolgen en af te zien van de aanleg. Het bedrijf geeft aan dat alternatieve routes niet mogelijk zijn of te kostbaar blijken, waardoor het geheel financieel niet meer te verantwoorden is. Ze betreuren het dat ze de bewoners niet kunnen aansluiten. Op dit moment vinden er nog wel gesprekken plaats met de gemeente om alsnog te kijken naar alternatieven. Maar vooralsnog zijn deze niet beschikbaar. Opnieuw om de tafel met van Lynden of gedoogplicht op te laten leggen door de ACM is niet iets wat Delta alsnog gaat doen, aldus het bedrijf.
glasvezel blickpixel
"In de eerste plaats betreuren wij het dat we dit deelgebied niet kunnen aansluiten. Net als de bewoners die een aansluiting wilden hebben, hadden wij er ook belang bij om deze mensen te voorzien van de gewenste glasvezelaansluiting. Maar eind vorig jaar hebben wij de bewoners moeten mededelen dat wij geen overeenstemming konden bereiken met een grondeigenaar. Als wij niet via dit tracé de glasvezelkabel kunnen aanleggen, kunnen wij de bewoners niet aansluiten op glasvezel. Wij hebben er alles aan gedaan om er met de grondeigenaar op een redelijke manier uit te komen. Helaas konden wij niet tegen acceptabele voorwaarden graven op het landgoed."
"Wij hebben het alternatief onderzocht, door via een alternatieve route de glasvezel aan te voeren. Die alternatieve route zou een dusdanige kostenverhoging – kosten die wij niet zouden kunnen doorberekenen - met zich meebrengen, waardoor wij ook vanwege bedrijfseconomische reden in het genoemde gebied geen glasvezel aan kunnen leggen."
Precieze uitspraken over de kosten doet Delta niet, noch willen zij bedragen bevestigen. Via de ACM worden voorwaarden, of die nu wel of niet acceptabel zijn voor één van de twee partijen, opgelegd. Toch neemt Delta Fiber deze mogelijkheid niet aan.

Acties bewoners

De bewoners voelen zich ernstig in de steek gelaten door zowel Delta Fiber en de gemeente. Ze vinden het verhaal over de privégronden een smoesje en reden om onder het contract uit te willen komen. Gemeente Overbetuwe was destijds de aanjager van Glasvezel in het buitengebied. Wethouder Wijnte Hol kreeg een brief van de bewoners aangeboden waarop alle bewoners hun handtekening hadden geplaatst. De wethouder heeft zijn best gedaan en is in gesprek gegaan met de verschillende partijen waaronder Delta Fiber. De wil is er zeker om het op te lossen maar de situatie is lastig. De gemeente wil graag meer doen maar mag dit niet en moet het vanuit wetgeving aan de markt overlaten. Ze gaan wel nogmaals alternatieve routes onderzoeken. Tot dusver nog zonder resultaat.
"Onbegrijpelijk dat er al glasvezel ligt aan de Veldstraat, nog geen 200 meter van de Velddwarsstraat! Het is niet duidelijk waarom de glasvezel aanleg via Hemmen moet terwijl er een bestaande kabel een straat verderop ligt. Het maakt ons niet uit wie het aan komt leggen, als Delta Fiber het niet wil doen dan mag een andere aanbieder zoals KPN ons aansluiten! De koperen kabel die er nu ligt voldoet niet meer aan de eisen die we aan ons internet stellen. Ook de wifi is in het buitengebied niet optimaal. Als het moet dan willen we zelf de grond afgraven voor de glasvezelkabel."

Glasvezel, van wie is niet belangrijk

Het glasvezelnetwerk van de KPN ligt ongeveer 200 meter achter de Velddwarsstraat. Niet vreemd dat bewoners er daarom niets van snappen dat zij geen glasvezel kunnen krijgen. Maar aansluiten op het KPN-netwerk, dat kan technisch niet, zegt de woordvoerder van Delta. Buitengebied is buitengebied en bebouwde kom is bebouwde kom.
"Nou, dat zeggen wij niet zo stellig hoor." zegt een KPN-woordvoerder: "KPN legt inderdaad (bijna) niet in het buitengebied aan, maar concentreert zich op het verstedelijkt gebied. Dat is een heldere keuze, maar die houdt ook in dat inwoners die dichtbij het verstedelijkt gebied wonen niet via KPN van glasvezel worden voorzien."
"We zijn op de hoogte van de situatie in Zetten. KPN gaat hier niet over tot uitrol, omdat het zeer kostbaar zou worden. De huizen liggen ver uit elkaar, hebben veelal lange opritten en de bermen zijn smal, waardoor graven ingewikkeld wordt. Een aansluiting in de stad kost KPN gemiddeld ongeveer euro 750. Hier zou dat een veelvoud bedragen. Wat de inwoners het beste kunnen doen is een haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren. Daarin worden de kosten voor aanleg inzichtelijk gemaakt en kunnen inwoners op basis daarvan beslissen of ze de kosten willen dragen. KPN is in deze situaties vaak bereid om een gedeelte van de kosten op zich te nemen. Een haalbaarheidsonderzoek kan worden aangevraagd bij kpnnetwerk.nl/haalbaarheidsonderzoek/ ."
Gelukkig is de strijd om glasvezel hiermee nog niet helemaal gestreden voor de bewoners van de Velddwarsstraat en de Tichelmanstraat. Een haalbaarheidsonderzoek maakt de kosten zichtbaar en als de kosten van het graven door de KPN te hoog zijn, dan is zelf de handen uit de mouwen steken en helpen graven, dus ook nog wel een oplossing.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.
Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected] .
De redactie is te bereiken via [email protected] .