Wethouder Wijnte Hol ontvangt Puttense bevrijdingsvlag

28 jun 2020, 17:45 Nieuws
105703964 3040274452674765 1501894212641077988 o2
Wijnte Hol

Wethouder WIjnte Hol ontving op veteranendag zes leden van Stichting Samen Verder Putten bij het Informatiecentrum de Polen van Driel. De leden waren zaterdag vanuit Putten vertrokken voor een wandeltocht van 75 kilometer naar Huissen.

De tocht stond in het teken van de vele burgerslachtoffers die in beide plaatsen zijn gevallen in 1944. Wijnte bedankte de Stichting en Exodus Huissen voor hun inzet om het verhaal van 75 Jaar Vrijheid levendig te houden.

Verbinding tussen Putten en Huissen

In samenwerking met het Exoduscomité uit Huissen organiseerde het bestuur van Stichting Samen Verder Putten de wandeltocht. De route is in grote lijnen hetzelfde is als de evacuatieroute na Market Garden, om op deze manier Putten en Huissen te verbinden.

Op 2 oktober 1944 werd in Putten een razzia gehouden. 659 Mannen zijn weggevoerd naar de Duitse Concentratiekampen. Slechts 48 van hen keerde terug. Huissen werd getroffen door een bombardement van de geallieerden waarbij zo'n 150 burgerslachtoffers vielen.

De evacuatietocht

Het idee om deze tocht te organiseren komt van Marieke van Essen. Zij is geboren en getogen in Huissen, maar nu woonachtig in Putten. Het sloot aan bij de bestaande plannen van het Exoduscomité. Zo werd de evacuatietocht, in het kader van 75 Jaar Vrijheid, georganiseerd.

De route die werd gelopen, is voor een belangrijk deel het traject dat de evacués liepen in 1944. Alleen in omgekeerde richting. Op die route staan veel herdenkingspunten van de Tweede Wereldoorlog. Bij die herdenkingspunten wordt een gedenkkaars achtergelaten en in sommige gevallen wordt het verhaal achter het monument vertelt door betrokkene.

Het Kröller Müllermuseum in Otterlo werd bezocht, omdat dit museum in 1944 een belangrijk knooppunt en Rode Kruis-noodhospitaal was tijdens de evacuatie.

In Oosterbeek werd een bezoek gebracht aan het Airbornemuseum en de Benedendorpse kerk. Ter hoogte van het Drielse Veer hebben de wandelaars de route voortgezet aan de overzijde van de Rijn.

In Driel is een bezoek gebracht aan het herdenkingspunt waar de Poolse parachutisten zijn geland. Daar was de ontmoeting met Wethouder Wijnte Hol. Later ging de tocht verder naar het centrum van Arnhem, weer terug de Rijn over. Tenslotte kwaen de wandelaars aan in Huissen, waar ze werden ontvangen door het bestuur van het Exoduscomité. De afsluiting was een bloemlegging bij het Massagraf.

Route beschikbaar

De route is voor iedereen beschikbaar na afloop en downloaden op stichtingsamenverderputten.nl

[embed][/embed]

Bron: Wijnte Hol, Stichting Samen Verder Putten en Exodus Huissen