Raad en college in debat over verdwenen goedkope koopwoningen Rijzenburg

Foto: FB Ard Op de Weegh

Elst – BOB heeft samen met de PvdA en de Christen-Unie een aanvraag gedaan voor een interpellatiedebat over de uit het plan Rijzenburg in Elst verdwenen goedkope koopwoningen. Dit debat zal naar verwachting op 18 oktober plaatsvinden.

Aanleiding

Medio april 2022 werden inwoners en gemeenteraad verrast door een bericht over de start van de verkoop van woningen bij het plan Rijzenburg van De Bunte Vastgoed. “De prijzen per bouwnummer worden op een later moment definitief vastgesteld maar beginnen vanaf € 349.500-, en lopen op tot € 725.000-,.” aldus het bericht. Dit terwijl op 25 mei 2021 bij de vaststelling door de gemeenteraad van het bestemmingsplan Elst, Rijzenburg expliciet was opgenomen dat hiermee tien woningen zouden worden gerealiseerd voor een prijs tot 265.000 en negen voor een prijs tussen 265.000 tot 350.000 euro.

Vooral starters uit Elst waren hierdoor zeer teleurgesteld. BOB en PvdA vroegen stukken op en stelden via de griffie, achter de schermen, vragen om helder te krijgen hoe dit nu gegaan was. Ook om na te gaan of hier door raad of college fouten waren gemaakt, waar ze van moeten leren.

Resultaten uitzoekwerk

Uit het uitzoekwerk bleek uiteindelijk dat al in november 2021 de ontwikkelaar al sprak over het schrappen van de goedkope koopwoningen. Met de gestegen bouwkosten en tegenvallers bij het monument, wilde hij af van de gemaakte afspraken. Gedreigd werd om anders niet te bouwen of de woningen te verkopen aan een belegger die dan particulier zou gaan verhuren.

In december begon een ambtenaar aan een collegevoorstel om te doen wat de ontwikkelaar vroeg. Een onderbouwing of de dreiging realistisch was of een vraag aan de raad wat te doen in dit dilemma, is niet gedeeld. Verwezen is naar stukken die door de ontwikkelaar gedeeld en weer meegenomen waren. En op 15 maart, de dag voor de verkiezingen, stemde het college in met de wensen van de ontwikkelaar.

Op 28 maart verschenen over de nieuwe afspraken berichten in de pers, maar het zou alleen gaan over toestemming voor twee extra duurdere woningen. Waarom hoeft De Bunte zich niet aan het bestemmingsplan te houden? Het antwoord op die vraag is even simpel als verbijsterend. De verplichting om een aantal woningen tot maximaal 265.000 euro te bouwen is niet in het bestemmingsplan opgenomen. De wens staat wel in de toelichting voor de gemeenteraad bij het vaststellen van het bestemmingsplan, maar niet in het plan zelf. En alleen dat plan is juridisch bindend.” Onjuiste berichten die normaliter snel door de gemeente zouden zijn gecorrigeerd, maar nu niet.

Interpellatiedebat

Inmiddels is een debat met het college aangevraagd. Over twee vragen: waarom de wethouder de raad niet heeft betrokken bij de te maken afwegingen EN waarom er geen heldere onderbouwing is van het op 15 maart genomen besluit. Een expliciet besluit van de raad is binnen 3 maanden via een achterkamer gewijzigd. De inwoners die daardoor geraakt zijn hebben recht op duidelijkheid over hoe en waarom.

Bron: FB Ard Op de Weegh

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro optimaal te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen