Schermen achter de schermen bij de Fencing Factory

Foto: FF

Elst – Henk Uijting heeft in de oude betonfabriek in Elst een scherm accommodatie ingericht. Na zijn pensioen werd hij door de corona beperkt in het uitoefenen van zijn passie, de schermsport. Het zou niet nodig zijn geweest, want de schermers dragen altijd een masker.

Met een armlengte van 60 cm en een wapen van 90 cm zijn de schermers altijd op 150 cm van de medesporters. Ze vielen onder de zaalsporten en het schermen werd nog gedaan in de parkeergarage onder winkelcentrum Kronenburg. De schermvrienden van Henk in Nijmegen schermden zelfs onder de brug.

FencingIn een oude betonfabriek

Henk en zijn echtgenote gingen op zoek naar een ander woonhuis met ruimte voor de passie van zij beiden hebben. Zo belandden zij in Elst, 12 kilometer van hun vorige woonplaats Arnhem en 5 kilometer van de geboortehuis van Henk in Driel. Aan de 2e Molenbergstraat waar eind jaren 50 een betonfabriek werd gebouwd. Diverse betonproducten werden er in die jaren uit betonnen stenen opgebouwd. De betonnen schermen langs de inrit zijn daar nog de stille getuigen van.

Deze betonnen schermen en palen vormen de schutting en het Engelse woord daar voor is Fencing.  Fencing is tevens de benaming van de sport schermen, die sinds het begin van de Olympische spelen er deel van uit maakt De voertaal in deze sport is het Frans zoals ook de grondlegger Pierre de Coubertin, die ook een schermer was.  Hier is de Fencing Factory gevestigd. Zo heeft de betonfabriek van weleer min of meer zijn bestemming en naam behouden.

FencingSchermsport

Bijna dertig jaar geleden, kort na de verhuizing naar Arnhem werd Henk lid van schermvereniging Scaramouche. Deze vereniging heeft in binnen- en buitenland een gerenommeerde naam opgebouwd. De schermsport kun je tot op hoge leeftijd beoefenen en dat ook door er op latere leeftijd mee te beginnen. Met het herendegenteam heeft Henk 2 x het Nederlands kampioenschap mogen behalen en zo ook deelname aan de Europacup in Heidenheim. Bij de schermvereniging is een prachtige scherm accommodatie, waar onder andere de heren degentop fanatiek traint en werkt aan hun Olympische droom in Parijs. De vereniging heeft alle wapens en niveaus in huis, van recreant tot topsport,  van valide tot mindervalide (rolstoelschermen) in huis.

Henk geeft les bij Scaramouche aan basisschoolkinderen en op scholen elders. Zo is hij dit weekend toernooideelnemer in Duitsland en volgende week coach in Oostenrijk met een getalenteerd schermster. Tevens verzorgt hij er de introductielessen. Tussendoor kunnen ongeduldige belangstellenden zich melden en kunnen dan in de Fencing Factory hun eerste duel gaan uitvechten. Henk zijn passie is deze sport en het delen er van en daar meer mensen mee besmetten met dit ongevaarlijke virus.

Duitse schermvrienden

De Duitse schermvrienden uit Pulheim, vlakbij Keulen, kwamen erachter dat de nieuwe schermaccomodatie was gerealiseerd, was er geen weg terug meer. Dat moest gevierd worden! De Fencing Factory “ soll geöffnet werden und eine Flasche Sekt soll knallen” vonden de vrienden. Dus kwamen ze naar Elst om te opening te vieren en om te schermen natuurlijk. Afgelopen zaterdag was er het treffen tussen de beiden landen.

Voor het Fencing Factory  team waren dat de Scaramoucheleden; Peter van Klingeren, Otto Klaver en Henk Uijting. Jan Somers kwam net uit Kroatië van het wereldkampioenschap schermen veteranen om het Fencing Factory team te versterken. Het Fencing Factory team werd door Jan Somers naar de overwinning geleid. Allen waren uitermate tevreden over de accommodatie en hebben genoten van de gastvrijheid.

Kom eens een kijkje nemen

Belangstellenden die willen bewegen, veilig en met respect is dit een uitgelezen kans. Kom eens een kijkje nemen. Heb je al eens met een duel willen schermen? Een aanval pareren? Spelen met afstand? Zonder meteen lid te moeten worden,  kan je kennis maken met de schermsport op een laagdrempelige manier. Neem contact op met Henk Uijting via [email protected] of bel op 06-24 441 604.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro optimaal te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen