Top 10 en beste Nederlander bij de auto’s voor Hans Weijs in Dakar Rally

Foto: Arcane Racing

Een plek bij de beste 10 van de wereld in de T3-categorie dankzij meerdere top 10 – resultaten en beste Nederlander bij de auto’s. Voor de 36-jarige Hans Weijs uit Elst betekent dat ‘missie geslaagd’ in Saoedi-Arabië, waar hij voor Arcane Racing voor de tweede maal de rally Dakar bestreed, de zwaarste rally ter wereld.

Weijs debuteerde vorig jaar in de Dakarrally en deed dat niet onverdienstelijk. Hij eindigde als 11e in de T3-categorie en behaalde meerdere top 10-klasseringen. Met de 180 pk-sterke  Arcane ‘Lightweight Rally Car’ richtte hij zich samen met navigator Rudolf Meijer dit jaar op de  top 10 in deze categorie en dat is met een 8e plek in de eindklassering ruimschoots gelukt.

“Dit was zonder twijfel de zwaarste rally die ik ooit heb gereden.”

verklaart Hans Weijs die slechts een week voor aanvang van de rally besloot van de diensten van navigator Meijer gebruik te maken. “Iedere dag aan de finish, meerdere top 10-klasseringen en de  laatste etappe als 4efinishen in een auto die maar weinig verkeerd kon doen. Dit is wat  we ons als doel hadden gesteld en die missie is geslaagd”, aldus Weijs en Meijer.

Sterk van start

Het duo begon sterk met een 5e positie in de proloog. Met 3 lekke banden in 2 dagen wisten  Weijs en Meijer beide dagen toch op tijd te finishen. Na twee 8e plekken kwam de equipe, net  als vele andere deelnemers, in de 4e etappe zonder brandstof te staan en moest gesleept  worden naar de finish. In etappe 5 zorgde een afgebroken bout in de luchtinlaat voor het nodige sleutelwerk met uiteindelijk een 13e plek als resultaat.

Tijdens de 6e etappe ‘surfte’ het duo over het zand naar een 7e plek, op 3 wielen notabene (!), nadat één van de banden het vlak  voor de finish begaf. Finishes buiten de top 10 volgden na respectievelijk een probleem met  de turbo en een aandrijfas die het begaf. Tijdens de marathonetappe in de hoge zandduinen  stond het duo er weer met een keurige 7e plek en ook de volgende etappe werd binnen de top  10 afgesloten. Na een zware voorlaatste etappe, waarin wagenziekte toesloeg door de hoge  zon en eindeloze duinen, bleek het duo het beste resultaat voor het laatst te hebben bewaard.  Met een 4e plek grepen ze net naast het podium en sloten de Dakar af als 8ein de T3-klasse.

In de T3-categorie starten uitsluitend lichtgewicht rallyauto’s die begrensd zijn op een  topsnelheid van 135 kilometer per uur. Teamgenoot van Weijs bij Arcane Racing was landgenoot Roger Grouwels die met een identieke auto dit jaar zijn debuut maakte in de  Dakarrally, maar door pech de wedstrijd uiteindelijk vroegtijdig moest verlaten.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wij denken graag met je mee om de reclame-euro optimaal te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen